Index Vakbarát Hírportál

Csecsemőkkel kereskedett a kínai szülész

2014. január 1., szerda 21:02 | aznap frissítve

Csecsemőket lopott egy kínai szülészorvos, majd eladta őket, írja a Daily Mail. Zhang Shuxia azt hazudta a szülőknek, hogy gyermekük gyógyíthatatlan rendellenességgel született, majd rábeszélte őket, hogy mondjanak le a babáról. A Fuping megyei Anya és Gyermekkórház szülésze köré azonban egy több tartományba is elérő emberkereskedelmi hálózat épült.

A szülész csak olyan családokat vert át, amelyeket jól ismert, és tudta, hogy megbíznak benne. A nőt a kórházban tisztelték és elismerték, már a nyugdíjba vonulásra készült. Ügyét hétfőn tárgyalták egy Shaanxi tartománybeli bíróságon. A nő a vádakat elismerte, a Telegraph szerint halálra ítélhetik.

A vádak szerint Zhang 2011. és 2013 júliusa között összesen hét gyermeket vett el szüleiktől. A gyerekeket kereskedők Közép- és Kelet-Kínában adták el. Azóta hatot megmentettek közülük, de egyikük, akit ezer jüanért (kb. 36 ezer forint) adtak el, áprilisban meghalt. Az utóbbi hét évben valószínűleg számos más emberkereskedelmi ügye is volt a szülésznek, de a korábbi eseteket a hatóságok nem vizsgálják.

Zhang Shuxiát azután kapták el, hogy egy anya idén júliusban bejelentést tett emberrablás miatt. Kiderült, a szülésznő vitte haza magával a gyereket, majd még aznap éjjel eladta egy kereskedőnek a szomszédos tartományba, 21600 jüanért. Ez a kereskedő később egy közép-kínai faluban adta el a babát, 59800 jüanért (ami több mint 2,1 millió forintra átszámolva).

Az eset kapcsán a megyei kórház igazgatóját, két felsővezetőt, valamint három megyei tisztviselőt is elbocsátottak.

A Daily Mail szerint a gyermekkereskedelem nagy probléma Kínában, annak ellenére, hogy számos törvény tiltja, és akár halálbüntetés is járhat érte. A fekete piacot azonban táplálja, hogy a családok továbbra is egyetlen gyermeket vállalnak, és szeretnék, hogy az fiú legyen.

Rovatok