Index Vakbarát Hírportál

6000 kilométerről nézték lányuk halálát

2014. január 2., csütörtök 21:19

6000 kilométerről követte az iráni Szanaz Nezami családja, ahogy a 27 éves nő meghalt egy amerikai kórházban – írja a foxnews.com. A fiatal nő három nyelven beszélt, tanulni érkezett az Egyesült Államokba, de pár héttel érkezése után már agyhalott volt: újdonsült férje szó szerint agyonverte.

A nő családja felajánlotta Nezani szerveit szervátültetésre, ami Amerikában az esetek 1 százalékában fordul elő. A család beleegyezése után 7 emberbe ültették át a nő szerveit.

Egész sorokat kihagyott

„Abban bíztunk, hogy Isten csodát tesz, és visszahozza Szanazt az életbe. De ez is csoda: az életét adta, hogy életet adhasson” – nyilatkozta Teheránban a nő testvére, Szara.

Nezami augusztusban ment férjhez Törökországban egy amerikai férfihez, akivel a férfi szülővárosában, Los Angelesben telepedtek le. A nő Teheránban született, mérnöki és francia szakos diplomája is volt.

A nő testvére akkor kezdett gyanakodni, hogy nagy baj van, amikor átolvasta Nezami egy fordítási munkáját: „Megdöbbentő volt, Szanaz nagyon precíz lány volt, mégis egész sorokat kihagyott. Azonnal megkérdeztem tőle, hogy minden rendben van-e” – mondta Szara.

Megkérték, hogy puszilja meg

Szanaz másnap komoly fejsérüléssel került kórházba. A rendőrség szerint a férje bántalmazta a nőt, a férfit gyilkossággal vádolják. Mivel Nezamit nem ismerte senki, a kórházban rákerestek a nevére: így derült ki, hogy három nyelven beszél, alapítványoknak főz a szabadidejében, és 2001-ben irodalmi pályázatot nyert „Barátságok és a köztük levő különbségek” című esszéjével.

A családot is az interneten keresztül értesítették, az azonnali kiutazás a vízum miatt hiúsult meg. Végül a családtagok egy laptopon tudták megnézni Szanazt, és így kommunikáltak az orvosokkal is. Az egyik nővért megkérték, hogy simogassa és puszilja meg a nő homlokát.

A szervátültetésnél a család azt akarta, hogy amerikaiak kapják a szerveket: „A család azt szeretné, hogy az amerikaiak tudják, hogy Szanaz szerette Amerikát” – nyilatkozta a helyi szervátültetéssel foglalkozó szervezet.

Rovatok