Index Vakbarát Hírportál

Leszbikus az új környezetvédelmi miniszter

2014. január 2., csütörtök 18:46

A dobozokat bepakolta, minden készen áll a költözéshez. A szilvesztert már élettársával tölti a német fővárosban.

– olvasható a Barbara Hendricksről a Rheinische Postban megjelent portréban. A magyar fordításban a lényeg persze nem jön át: az, hogy az új német környezetvédelmi miniszter élettársa is nőnemű (Lebenspartnerin). 

A dolgot a Queer című német meleg-leszbikus lap szúrta ki, és rögtön ünnepelte is az újabb politikusi coming outot. A női élettársra vonatkozó mondatot egyébként nem Barbara Hendricks mondta, hanem a lap szerkesztői írták. A környezetvédelmi miniszter az újságnak csak arról beszélt, hogy egy üveg pezsgőt és néhány poharat is visznek a hátizsákban, és koccintanak az új évre.

Hendricks nem kommentálta az újságban megjelenteket, és magánéletének erről a részéről korábban sem beszélt. A párton belül viszont már eddig is nyílt titok volt, hogy Barbara Hendricks a barátnőjével él együtt. A 61 éves politikus, aki egyébként tagja a német katolikusok központi bizottságának is, eddig is aktívan kiállt a melegek jogaiért.

A dolognak most azért van jelentősége, mert ő lenne az első leszbikus miniszter Németországban. A szociáldemokraták eddigi pártpénztárnoka egyébként sokak meglepetésére került be végül Angela Merkel nagykoalíciós kormányába. 

Németországban több férfi politikus is vállalta már másságát, köztük Guido Westerwelle volt külügyminiszter, Klaus Wowereit, Berlin főpolgármestere, és Ole von Beust volt hamburgi kereszténydemokrata főpolgármester is.  

Rovatok