Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadultak az antarktiszi jég foglyai

2014. január 2., csütörtök 06:22

Megérkeztek az ausztráliai jégtörőre azok az utasok, akik az orosz Akagyemik Sokalszkij hajóján rekedtek jégtáblák közé az Antarktisz partjainál karácsony másnapján. A 22 fős orosz legénység a hajón maradt, közvetlen veszély nem fenyegeti őket.

A mentést egy helikopter végezte, miután egy ausztrál, egy francia és egy kínai jégtörő is sikertelenül próbált utat törni a hajóhoz. 12-18 kilométerre a céltól fel kellett adniuk a próbálkozást a rossz időjárási viszonyok miatt. A szokatlanul erős szél és a hóvihar miatt úgy tűnt, hogy a kínai Hósárkány jégtörőn lévő helikopter csak pénteken tud az utasok segítségére sietni, végül az idő jobbra fordult, így a mentés már csütörtökön lehetővé vált. A helikopter először a kínai Hósárkányra, majd az ausztrál Aurora Australis jégtörőre szállította a turistákat és a kutatókat.

„Megyünk haza, mindenkinek köszönjük” – írta twitteres bejegyzésében Chris Turney. A kutató egy rövid videót is feltöltött, amelyen a kínai helikopter látható.

A D'Urville-tenger jégtáblái között nyolc napja megrekedt orosz hajón jó hangulat uralkodott az elmúlt napokban is. Az utasok megünnepelték az új évet, a chilei tudósok salsa táncórákkal szórakoztatták a munkatársakból és turistákból álló közönséget szilveszterkor – derült ki az Echo Moszkvi rádió beszámolójából. Életveszélyben senki sem volt.

Nem eléggé nyári az idő

Bár a déli féltekén nyár van, és az Akagyemik Sokalszkij közelében a hőmérséklet plusz 3 fok körüli, a jég még mindig 2,3 méter vastag. A levegő párás, a térségben eső esik. A terület egyébként jól hajózható a déli félteke nyarában. Az ilyenkor szokatlanul nagy, másodpercenként 12 méteres szél azonban feltorlaszolta a jégtáblákat a hajó előtt.

Az Akagyemik Sokalszkij expedíciós hajó ausztrál megbízásból végzett kutatásokat a D'Urville tengeren, amely az Antarktisz partjainál, Tasmania szigetétől mintegy 3200 kilométerre – írta a BBC. Az úton a hajó Douglas Mawson kutató száz évvel ezelőtti expedíciójának útját követte..

Rovatok