Index Vakbarát Hírportál

Világrekord lehet a himnuszéneklésből

2014. január 2., csütörtök 09:58

A hitelesítésre vár az újévi rekordkísérlet Kijevben. Az elmúlt másfél hónapban az ellenzéki tüntetésektől hangos Majdanon félmillió ember gyűlt össze, hogy elénekelje az 1991 óta független szovjet utódállam himnuszát.

Az akció szervezői már korábban jelezték a Guinness-rekordok hitelesítéséért felelős bizottságnak, hogy rekordra készülnek. Pavel Seremet újságíró szerint a helyszínen voltak a hitelesítésért felelős megbízottak is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miként fogják minden kétséget kizáróan meghatározni, hogy mennyi ember volt a Majdanon. Az elmúlt hetek tüntetéseikor a hatósági és a szervezői források erősen eltértek; volt olyan alkalom, amikor a rendőrség 30 ezerre, a szimpatizánsok egymillióra becsülték a jelenlévők számát. Pavel Seremet videójából annyi kétségtelenül látszik, hogy a téren sokan vannak.

Hogy pontosan mennyien, az majd később fog eldőlni.

Baljóslatú cím

Ukrajna hivatalos himnuszát 1862-ben írta Pavel Csubinszkij történész, újságíró, zenéjét pedig Mihail Verbickij szerezte egy évvel később. A szerzemény – amely szerint a szabadság dalát a Kárpátok visszhangozzák – a kissé a borongós „Még nem halt meg Ukrajna” címet viseli.

A dal egyszer már volt nemzeti himnusz, igaz, csupán az egy napig létező, senki által el nem ismert Kárpátukrajnáé, azaz Ruszinföldé. Az állam 1939. március 14-én a Csehszlovákiát megszüntető náci Németország révén jött létre. Ezzel egy időben, Csehország német bekebelezése után alakult meg a Jozef Tiso vezette szlovák bábállam is. A fővárosaként Husztot megjelölt Kárpátukrajnának a himnusz kiválasztásán kívül másra nem is maradt ideje, március 15-én ugyanis Magyarország német jóváhagyás mellett visszafoglalta a trianoni békeszerződés érvénybe lépése előtt Magyarországhoz tartozó területet.

Rovatok