Index Vakbarát Hírportál

Gorbacsov 1984-ben furcsa látogatást tett Thatcher rezidenciáján

2014. január 3., péntek 07:12

Mihail Gorbacsov 1984 decemberében még a szovjet kommunista párt Politikai Bizottságának tagja volt, amikor váratlanul megjelent Margaret Thatcher brit miniszterelnök Downing Street-i rezidenciájánál, derül ki a 30 évi titkosítás alól most feloldott brit diplomáciai táviratból. A brit Nemzeti Levéltár által hivatalosan péntek hajnalban nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ebben az időben Thatcher nem volt a rezidencián, éppen Hongkongban tartózkodott. Az angol kormányfőt a váratlan látogatásról egy táviratban értesítették.

Gorbacsov és kísérete a távirat szerint éppen a szovjet követség felé hajtatott a brit parlamentből, amikor úgy döntöttek, megállnak a Downing Street 10-nél. Arról, hogy a szovjet vezető megközelíthesse a szigorúan őrzött Downing Streetet, egy Gorbacsov mellé rendelt brit biztonsági ügynök egyeztetett az ott posztoló rendőrrel.

A rendőr a váratlan látogatókról nem is értesítette a brit kormányfő rezidencián tartózkodó munkatársait. Gorbacsov és kíséretének néhány tagja a bejárathoz ment, ahol egy másik rendőr beengedte őket az előszobába. A jó kedélyű társaság tagjai a távirat szerint még azelőtt elhagyták a helyszínt, hogy a kormányfő valamelyik munkatársa beszélhetett volna velük.

A rezidencia alkalmazottjaiban felmerült az az ötlet, hogy a miniszterelnök férje, Denis Thatcher kalauzolja körbe a szovjeteket a hivatalos helyiségeken, ám a brit külügyminisztérium ezt ellenezte. Magát Margaret Thatchert erről az elgondolásról így akkor nem tájékoztatták.

Thatcher egyébként Gorbacsovot négy nappal ezelőtt hivatalosan is fogadta chequers-i birtokán, ahol öt órán át tárgyalt vele. Ezután egy ugyancsak most közzétett magánüzenetben ezt írta Gorbacsovról Ronald Reagannek:

Megnyerő modorú, és van benne báj és humor. Figyel arra, amit a másik mond. Könnyen beszél, és – szemben a szovjet vezetők fárasztó szokásával – nem ragaszkodik az előre gyártott megfogalmazásokhoz... Tulajdonképpen eléggé megkedveltem őt.

Thatcher úgy látta, hogy Gorbacsov „viszonylag közvetlen és értelmes”, és ő az az ember a Szovjetunióban, akivel a Nyugat tárgyalhat.

Mark Dunton, a brit levéltár szakértője szerint az eset rávilágított a Szovjetunió vezetését 1985-ben átvevő Gorbacsov önbizalmára és unortodox hozzáállására.  

Rovatok