Index Vakbarát Hírportál

Tucatnyi halott Egyiptomban

2014. január 4., szombat 14:36

Legalább 17 ember életét vesztette a pénteki tüntetéseken Egyiptomban. A Muszlim Testvériség hívei a rendőrökkel az ország több városában összecsapott, házi készítésű fegyverekkel, Molotov-koktélokkal felszerelkezve – írta az AP.

A pénteki zavargás volt a legnagyobb azóta, hogy a hadsereg tavaly júliusban lemondásra kényszerítette Mohamed Morszit. A Hoszni Mubarak harminc éves uralmát megdöntő arab tavasz nyomán az első szabad választásokat megnyerve 2012 nyarán hatalomra került elnök hamar hatalmának kiszélesítésébe kezdett, megnyirbálva a bíróságok jogköreit is.

A Muszlim Testvériség által támogatott politikussal szemben egyre nagyobb ellenszenvvel viseltetett a 80 milliós ország hatodát kitevő keresztény lakosság és a világi berendezkedésért aggódók. Féltette hatalmát a hagyományosan befolyásos hadsereg is, amely a tiltakozásokra hivatkozva őrizetbe vette az államfőt, aki helyett Adli Manszúr került az elnöki székbe. Morszi hívei nem ismerik el az elnök leváltását. Nem sokkal ezután hivatalosan a bíróság betiltotta a Muszlim Testvériséget.

A tüntetések az alkotmányról szóló népszavazás közeledtével váltak egyre intenzívebbé. A referendumot január 14-15-én tartják. Az új alkotmányt a baloldali és a keresztény csoportok támogatják, a radikálisabb iszlám hívei nem. Kritizálta az alkotmányt az Amnesty International is, tartva a hadseregnek biztosított túl nagy önállóságtól.

A népszavazás után fél éven belül elnök- és parlamenti választást fognak tartani Egyiptomban.

Rovatok