Index Vakbarát Hírportál

Véres összecsapások a bangladesi választásokon

2014. január 5., vasárnap 12:21

Az ellenzék bojkottja mellett és súlyos erőszakcselekmények közepette zajlanak a vasárnapi parlamenti választások Bangladesben. A BBC szerint már legalább 11-en haltak meg az összecsapásokban a voksolás napján. A tiltakozók mintegy 200, főleg iskolákban kialakított szavazóhelyiséget támadtak meg, és közel 100-at gyújtottak fel szombat este óta – írja az MTI.

A legsúlyosabb erőszakcselekmények az északi Bogra körzetben történtek, amely a legnagyobb ellenzéki erő, a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) erősségének számít. A bograi rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy a helyzet rendkívül ingatag, tüntetők ezrei támadták meg a rendőröket számos szavazóhelyiségnél, és Molotov-koktélokkal dobálták őket.

Hasonló hírek érkeztek az ugyancsak északi Rangpurból, ahol a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, akik megpróbáltak hatalmukba keríteni egy szavazóközpontot. A szomszédos Nilpamariban is rálőttek a rendőrök kéttucatnyi rendbontó tüntetőre. Mindkét helyen két-két ember életét oltották ki. Máshol valószínűleg szintén tüntetők szúrtak le egy választási biztost.

Az erőszakcselekmények, a szavazócédulák és a választási anyagok felgyújtása miatt legalább 120 szavazóhelyiségben fel kellett függeszteni a választást.

A BNP szombaton kétnapos általános sztrájkra és a választások teljes bojkottjára hívta fel a lakosságot, az ellen tiltakozva, hogy Sejk Haszina Vazed kormányfő nem jelölt ki egy független testületet a választások felügyeletére. A kormányfő elutasító magatartása vezetett az erőszakcselekményekhez.

Október óta százötven halálos áldozatot követeltek a politikai indíttatású összetűzések a kormányzó Avami Liga (AL) és a BNP hívei között. Az ország számos városában összecsapások voltak. A szavazás páratlan biztonsági intézkedések közepette kezdődött. Az ellenzéki bojkott miatt a kormánypárt győzelme nem kétséges. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 16 óráig tartanak nyitva.

Az elmúlt 22 évben többnyire Sejk Haszani, illetve a BNP vezetője, Haleda Zia állt Bangladesben a kormány élén.

Rovatok