Index Vakbarát Hírportál

Voldemortnak hívta a nagykövet Kínát

2014. január 6., hétfő 20:45

Japán Egyesült Királyság-beli nagykövete felhagyott a diplomatikus fogalmazással, amikor a The Telegraph-ban figyelmeztette Kínát: „ne játssza Voldemort szerepét”, azaz a Harry Potter-sorozat főgonoszáét. 

Az írás fő témája Abe Sinzó japán miniszterelnök látogatása a Jaszukuni-szentélybe, ahol több elítélt háborús bűnöst temettek el. Kínánál minden ilyen látogatás kiveri a biztosítékot, de a nagykövet szerint Abe a látogatásakor „az örök béke iránti elkötelezettségét erősítette meg, és semmilyen formában nem tiszteletét fejezte ki a háborús bűnösök iránt″.

A Jaszukuni-szentély (Jaszukuni dzsindzsa) Tokióban található, nem messze a császári palotától. 1869-ben alapították a háborúkban elesetteknek szentelve (mára ez a szám több mint 2 millió). nevének jelentése béketeremtés a birodalomban. A második világháború óta mindig kül- és belpolitikai botrányt okoz, ha a hivatalban levő miniszterelnök ellátogat a szentélybe, mert a második háborúban meghalt katonák lelke is itt nyugszik (a bevetésre induló kamikazék így búcsúztak egymástól: „Találkozunk a Jaszukuniban!”, és több kivégzett háborús bűnös hamvait is itt őrzik.

Kína a mostani látogatás után is felszólalt a miniszterelnöki látogatás ellen, ahogy minden hasonló látogatáskor tette 1985 óta. A japán nagykövet hangsúlyozta, hogy „Abe miniszterelnök tiszteletre épülő barátságot kíván építeni Kínával”.

A nagykövet ezután a japán demokráciát és béke melletti elkötelezettséget állította szembe Kína fegyverkezésével: „Ironikus, hogy egy olyan ország hívja Japánt militaristának, mely húsz éve több mint 10 százalékkal növeli saját katonai kiadásait” – írta.

Kelet-Ázsia válaszút előtt áll. Kína keresheti a párbeszédet, és betarthatja a jog uralmát, vagy játszhatja Voldemort szerepét a régióban azzal, hogy egy fegyverkezési versenyt és fokozódó feszültséget enged szabadjára.

– zárta írását a nagykövet.

Rovatok