Index Vakbarát Hírportál

Pénzükért tüntetnek a brit ügyvédek

2014. január 6., hétfő 11:39

Félnapos tüntetést szerveztek a brit ügyvédek és jogtanácsosok, miután a kormány bejelentette: 30 százalékkal vágná meg a jogsegély-szolgálatok forrásait. A demonstrálók az angliai és walesi büntetőbíróságok munkáját is megzavarják felvonulásukkal, írja a Guardian.

A lap szerint ez az első eset, hogy az ügyvédek és a jogtanácsosok összefogtak, nemzeti akciót szerveztek, és arra is az első példa, hogy megtagadják a munkát. Azért azt nem merik kijelenti, hogy sztrájkolnak, mert akkor felmerülhetne, hogy megszegik kötelességeiket, amelyeket a Jogi Segítségnyújtó Ügynökség ír elő.

A tüntetők arra kérik Chris Grayling igazságügyi minisztert, gondolja át a megszorítást, amellyel évi 220 millió fontot akar spórolni. Szerintük 1997 óta már így is 40 százalékkal csökkentek a büntetőügyekért kapott bevételeik. Nincs még egy állami szektor, amelytől ennyit vettek volna el, állítják.

Az ügyvédek és jogtanácsosok szerint, ha a tervezetet végrehajtják, jelentősen esik majd a jogi képviselet minősége, bírák mondanak majd fel, és több lesz a bűnöző az utcákon.

A demonstrációt a Justice Alliance is támogatja, amely olyan szervezetek fog össze, mint az Amnesty UK, a Liberty, a Unite, vagy a Children's Society.

Rovatok