Index Vakbarát Hírportál

A fagy életeket veszélyeztet Amerikában

2014. január 7., kedd 00:55

Életveszélyes, két évtizede nem látott hideggel köszöntött be a hétfő az Egyesült Államok középső és keleti vidékein. A fagy miatt iskolákat és üzleteket zártak be, és repülőjáratok ezreit törölték.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg ráadásul Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Michigan és Nebraska államban 11-22 fokkal mérnek kevesebbet az ilyenkor megszokott hőmérsékletnél. A lehűlés elérte Texast és Florida központi területeit is, írja az MTI.

A fagyok miatt akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinois-ban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A hideg miatt január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Részletek, vázlatpontokban.

Hétfő estig az Egyesült Államokban országszerte 3400 repülőjáratot töröltek, ezek több mint felét Chicagóban. A JetBlue fapados légitársaság közölte, hogy a torlódások miatt kedd délutánig nem indít több repülőgépet a New York környéki három nagy repülőtérre és Bostonba. Az intézkedés csaknem 700 le- és felszállást érint. Lambert és St. Louis repülőterén 400 járat esett ki a napi menetrendből.

Rovatok