Index Vakbarát Hírportál

Amerika fegyverekkel segít Iraknak

2014. január 7., kedd 14:15

A Fehér Ház bejelentette, hogy fegyverekkel segítenek az iraki kormánynak, amely az előző héten elvesztette az ellenőrzést a 480 ezres Ramádi és a 320 ezres Fallúdzsa felett. Amerika heteken belül megfigyelődrónokat ad az iraki hadseregnek, és a következő hónapokban rakétákat is szállítanak Irakba. Katonákat viszont nem küldenek. A Fehér Ház szóvivője azt is bejelentette, hogy megpróbálják felgyorsítani a már megkezdett szállításokat. 

Az iraki hadsereg kedd reggel megpróbálta visszafoglalni Ramádit, de visszaverték őket. Bár a kormányfő már utasította a hadsereget Fallúdzsa visszafoglalására is, egyelőre nem indították meg az ostromot, mert nem akarnak civil áldozatokat – írja a BBC.

Közben a kormányfő arra kérte a két város lakosságát, hogy szálljanak szembe a lázadókkal, és űzzék ki őket. Azt ígéri, hogy így megkímélhetik magukat az ostromtól.

Fallúdzsát és néhány ramádi kerületet még pénteken foglalták el Irak és a Levante Iszlám Állama nevű felkelőcsoport tagjai, akik az al-Kaida fekete zászlóit lengették.

Rovatok