Index Vakbarát Hírportál

Csalással vádolják a spanyol király lányát

2014. január 7., kedd 10:27

Vádat emeltek kedden I. János Károly spanyol király egyik lánya, Krisztina hercegnő ellen csalás és pénzmosás címén – jelentette be a Palma de Mallorca-i bíróság. A hatóságok azzal gyanúsítják Krisztina férjét, Iñaki Urdangarint, hogy egy üzlettársával együtt több mint 5,8 millió eurónyi közpénzt sikkasztott el.

A hercegnőnek  a Mallorca-i bíróság döntése alapján március 8-án kell tanúskodnia a bíróság előtt, annak ellenére, hogy Pedro Horrach, a korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyész szerint nincs rá ok, hogy őt is vád alá helyezzék – írta a spanyol El País. A férjére viszont Horrach legalább 12 év börtönbüntetést kért.

A Nóos-ügyként is ismert korrupciós ügyben a hercegnő férje, Juan Carlos Iñaki Urdangarin egykori társával, Diego Torresszel együtt 5,8 millió euró közpénzt vett fel az Instituto Nóos nevű közhasznú társaságuk a valenciai és a Baleár-szigeteki tartományi vezetéssel kötött üzletei nyomán. Jelenleg mindkét tartomány a kormányon lévő konzervatív Partido Popular (PP) irányítása alatt áll.

Az ügyben eljáró bíró, José Castro az elmúlt kilenc hónapban egy 227 oldalas jelentést készített Krisztina hercegnő 2002 és 2012 közötti pénzügyi tevékenységeiről, átvizsgálva az összes számláját, bankkártya-műveletét, kiadásait, pénzügyi rendelkezéseit. Krisztina és férje körülbelül 6 millió eurót költött egy Barcelona Pedralbes nevű negyedében található kastély megvásárlására, majd további hármat különböző műalkotásokra és dekorációra. Castro az ingatlanvásárlással kapcsolatos számlákat is bekérte, novemberben pedig elrendelte a kastély lefoglalását.

A bíró szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a hercegnő felelősségre vonásához. Krisztina hercegnő ügyvédje szerint a nő nem vett részt férje üzleteiben, és nem is volt rálátása azok pénzügyi részleteire, amit az antikorrupciós ügyészség is oszt. A hercegnő vád alá helyezését korábban a Manos Limpias (tiszta kezek) nevű szélsőjobboldali szakszervezeti tömörülés szorgalmazta.

A király lányát tavasszal már meggyanúsították azzal, hogy részes a férje által elkövetett bűntettben, de később felfüggesztették az ellene indított büntetőeljárást. A nyomozást augusztusban terjesztették ki ismét Krisztina hercegnő ellen. A 2011 végén kipattant korrupciós ügy és más botrányok miatt a spanyol uralkodóház súlyos válságba került. Egy az MTI által idézett friss felmérés szerint a spanyolok 62 százaléka azt szeretné, ha I. János Károly lemondana a trónról. Krisztina hercegnőt és férjét a botrány hatására törölték a királyi család protokoll eseményeinek naptárából.

Rovatok