Index Vakbarát Hírportál

Sátánista szobrot szeretnének a parlamentbe

2014. január 7., kedd 10:27

Elkészült az első látványterv ahhoz a sátánista szoborhoz, amit a Satanic Temple nevű szervezet szeretne felállítani az oklahomai törvényhozás épülete előtt. A rawhistory.com szerint egy Baphomet nevű bálványt ábrázol, aki fej helyett szakállas kecskekoponyát viselt.

Az akció válasz arra, hogy a konzervatív keresztények és néhány republikánus képviselő végül felállíthattak egy olyan szobrot a törvényhozás kertjében, ami a tízparancsolatot ábrázolja. A sátánisták szerint ha ők ezt megtehették a vallásszabadság alkotmányos jogára hivatkozva, akkor a Baphomet-szobrot ugyanúgy engedélyezni kellene.

A szoborral egyrészt „a vallás- és a szólásszabadság alkotmányos értékeit szeretnék megünnepelni”. Másrészt pedig a sátánizmus és a nyugati civilizáció fontos kulturális kapcsolatára hívnák fel a figyelmet, „hiszen a középkori boszorkányüldözések nyomán jelent meg a jogban az ártatlanság vélelme, és a szkeptikusok, eretnekek és félreértettek elfogadása nyomán alakult ki a liberális társadalomra jellemző gondolatszabadság.”

A szobor, szemben a tízparancsolatot megörökítő emlékművel, praktikus célt is szolgálna, mert bele lehet ülni az ölébe.

A tízparancsolat-szobrot felállító republikánusok szerint az akció bántó, és már az is abszurd, hogy egyáltalán vitatkozni kell az ilyesmiről. „Amerika hívő nemzet, Oklahoma pedig hívő állam” – mondta egy Earl Sears nevű képviselő.

A Satanic Temple hittételei között egyébként olyan elvek szerepelnek, hogy „mindenkinek igyekeznie kell együttérzéssel és empátiával viselkednie”, vagy hogy „tisztelni kell mások szabad akaratát.”

Rovatok