Index Vakbarát Hírportál

Madárinfluenzában halt meg egy kanadai nő

2014. január 9., csütörtök 07:05

A madárinfluenza vírusa által okozott fertőzésben halt meg egy nő Kanadában - jelentette be helyi idő szerint szerdán Ottawában Rona Ambrose egészségügyi miniszter. Észak-Amerikában ez az első olyan halálos megbetegedés, amelyet a H5N1 vírus okozott, írja az MTI.

Az albertai nő Kínából tért haza december végén, és akkor jelentkeztek nála a betegség tünetei. Kórházba került, majd a múlt hét végén meghalt. A vizsgálatok most erősítették meg egyértelműen, hogy madárinfluenzában szenvedett.

A hatóságok szerint elszigetelt esetről van szó, és nem várhatók újabb megbetegedések. Arra kérték mindazonáltal a Kínába utazó kanadaiakat, hogy az ázsiai országban ne érintkezzenek madarakkal. Külön megvizsgálják annak a repülőgépnek valamennyi utasát, amellyel az albertai hölgy érkezett.

Tavaly világszerte összesen 38 H5N1-esetet jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), és ebből 24 halállal végződött. A madárinfluenzát elsősorban fertőzött madaraktól lehet elkapni, emberről emberre nagyon ritkán terjed.

Rovatok