Index Vakbarát Hírportál

Kétévest vitt el a rendőrség

2014. január 9., csütörtök 19:34

Perceken keresztül káromkodó gyerekről töltött fel a netre videót egy nebraskai férfi. A videóban a felnőtt és a kétéves gyerek felváltva káromkodnak, válogatott durvaságokkal, obszcén és rasszista szavakkal bombázzák egymást.

A felnőtt nem látszik, csak a pelenkás gyerek, amint egy székkel egyensúlyozik a beszélgetés közben. Az afroamerikai kissrác aztán egy idő után megunja a csevegést, majd középső ujját felmutatva közli: „fogd be, ribanc”. A férfi ezen röhög, és tovább noszogatja a gyereket, hogy káromkodjon még.

A Facebookra feltöltött felvételen az omahai rendőrök is fennakadtak. Igaz, a videón semmilyen jogsértés nem látszik, a gyermekvédelmi egység, és a Nebraska állambeli Gyermekvédelmi Szolgálat is azonnal akcióba lépett. Így került a videón látható gyermek és három másik is a gyámhatósághoz szerdán. A hatóságok szerint elsősorban nem a rasszizmussal van a gond, hanem a viselkedéssel, amely egy „teljesen egészségtelen útra tereli ezt a kisgyereket”. A család és a videó készítésének körülményeit még vizsgálják.

A rendőrök szerint, ami a videón látszik, az tökéletes példája a verbális erőszaknak, és annak az erőszakkörnek, amelyből a hasonló gyerekek nem tudnak kilépni. A rendőrök honlapjukra is feltöltötték a felvételeket, mint elrettentő vagy oktatási célú példát.

A CNN cikkében viszont azt is megemlíti, hogy Omaha városában az utóbbi években kiéleződtek a faji, etnikai ellentétek. Több rendőr ellen vádat kellett emelni, illetve elbocsátani őket kisebbségekhez kapcsolódó ügyeik miatt. A feketék szerint ezzel az újabb üggyel megint érzékeny pontra tapintottak a hatóságok.

Rovatok