Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a közép-afrikai elnök

2014. január 10., péntek 13:17 | aznap frissítve

Az országban kirobbant erőszak csillapítását célzó regionális csúcson, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (CEEAC) kétnapos találkozójának végén bejelentette lemondását Michel Djotodia, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, írja a BBC. Djotodia volt az ország első muszlim vezetője.

A térségbeli államok vezetői szorgalmazták Michel Djotodia egykori elnök és Nicolas Tiangaye volt kormányfő lemondását, mert nem tudtak véget vetni az országban tomboló vallási erőszaknak. Az előző évben kirobbant erőszak miatt a lakosság ötöde elmenekült, és egyre éleződött a feszültségek a keresztény és a muszlim milíciák között.

A tavaly év elején az országot anarchiába taszító újabb konfliktus gyökerei még 2005-ig nyúlnak vissza, amikor a Séléka szövetség vezetőjeként, Michel Djotodie lázadást robbantott ki Francois Bozizé ellen. A Séléka muzulmán lázadói régóta kifogásolják, hogy az egymást váltó keresztény kormányok nem vették figyelembe érdekeiket. Azóta egyszer már aláírtak egy később felrúgott békemegállapodást, de tavaly januárban úgy tűnt, hogy nyugvópontra juthat a polgárháború. Bozizé elnök a felkelők bevonásával nemzeti egységkormányt hozott létre, amiben Djotodie a védelmi miniszteri posztot kapta.

Márciusban azonban Djotodia elnökké kiáltotta ki magát a külföldre menekült Bozizé helyett, ezzel együtt feloszlatta a kormányt és a parlamentet. Azt ígérte, hogy választásokat írnak ki, és hivatalosan bejelentette a Séléka feloszlatását is, a lázadó fegyveresek azonban azóta is rettegésben tartják a lakosságot: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, a segélyszervezetek szállítmányait elrabolják.

Rovatok