Index Vakbarát Hírportál

Kimenekítik a külföldieket Közép-Afrikából

2014. január 11., szombat 12:35

Az uniós nagykövetek beleegyeztek, hogy rövid időn belül több száz katonát küldjenek a Közép-afrikai Köztársaságba a helyszínen lévő 1600 fős francia és 4000 fős afrikai békefenntartó erők támogatására, mert Michel Djotodia államfő lemondása miatt tömegvérengzésektől tartanak - írja az MTI.

A korlátozott idejű beavatkozásról a jövő héten folytatódnak az egyeztetések, a végső döntést pedig a külügyminiszterek január 20-i tanácskozásán hozhatják meg, és még az ENSZ jóváhagyása is szükséges. Az uniós katonák rendfenntartó feladatokat teljesítenének a fővárosban, a menekültek és segélymunkások biztonságát felügyelnék, és a repülőtér őrizetét biztosítanák.

Becslések szerint a múlt hónapban több mint ezer ember halt meg az országban az utcai harcokban, és egymillió ember vált menekültté, köztük a főváros, Bangui lakosságának fele.

Menekítik a külföldieket

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szombaton bejelentette, hogy megkezdi 33 ezer külföldi evakuálását az országból. Az első három légi járatot, 800 csádi menekülővel még szombaton elindítják. A bangui repülőtér mellett felállított táborban 2500 csádi várakozik, hogy elhagyhassa az országot. Az IOM szerint Nigéria, Mali, Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányától is kaptak felkérést az állampolgárok kimenekítésére. A Külügyminisztérium nem tud a Közép-afrikai Köztársaságban tartózkodó magyarokról. 

A francia hadsereg pénteken páncélozott harcjárműveket vezényelt az elnöki palota közelébe Banguiban, miután az átmeneti államfő lemondásának hírére ezrek vonultak főváros utcáira. Michel Djotodia elnök és Nicolas Tiangaye kormányfő lemondását pénteken jelentették be a csádi fővárosban, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közösségének csúcstalálkozója után. A Djotodia azért távozott, mert nem tudott véget vetni a vallási erőszaknak.

A muzulmán elnök tavaly márciusban került hatalomra, amikor a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát megdöntötte a Séléka muszlim lázadó szövetség.

Rovatok