Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tűz volt egy ősi tibeti városban

2014. január 11., szombat 08:39 | aznap frissítve

Hatalmas tűz pusztított szombatra virradó éjjel egy turisták körében rendkívül népszerű ősi tibeti városban, Kína délnyugati Jünnan tartományában - jelentette az MTI.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, a lakosokat idejében sikerült evakuálni. A tűzvészben azonban megsemmisült a hagyományos tibeti építészetéről híres Dukezong városka száz lakóépülete. A tűz oka egyelőre nem ismert.

A lángok hajnali fél kettőkor csaptak fel, és bár a hatóságok több mint ezer tűzoltót vezényeltek a helyszínre, csak délelőtt 11 óra körül sikerült megfékezni a tüzet. A hatalmas lángtenger teljesen vörösre festette az éjszakai égboltot.

A kínai központi televízió beszámolója szerint a térségben uralkodó száraz és szeles időjárás miatt a lángok könnyen elharapóztak a többségükben fából épült dukezongi házak között. Előzetes becslések szerint a műemléki épületekben keletkezett kár a 100 millió jüant (mintegy 3,6 milliárd forint) is elérheti.

Az 1300-as években alapított, mintegy 700 házból álló Dukezongot - ami az úgynevezett Déli Selyemút mentén fekszik -a hagyományos tibeti építészet egyik legnagyobb épségben fennmaradt műemlékének tartották számon. A városka az egyik legismertebb turisztikai térség, Sangri-la egyik települése.

Rovatok