Index Vakbarát Hírportál

Megosztja a világot Saron halála

2014. január 11., szombat 20:30

A nyugati hatalmak vezetői nagyra értékelték a szombaton elhunyt Ariel Saron politikai életművét, amelynek keretében elősegítette a palesztinokkal való párbeszédet, és védelmezte Izrael érdekeit, a palesztin szervezetek viszont bűnözőnek minősítették őt, és a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet is bírálta tetteit – gyűjtötte össze a fontosabb reakciókat az MTI.

Igazságos béke, tartós biztonság

Ban Ki Mun méltatta a volt miniszterelnök politikai bátorságát, amelynek szerinte bizonyítéka volt 2005-ben a Gázai övezetből való izraeli kivonulás. Az ENSZ-főtitkár felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy merítsen ihletet elődje pragmatizmusából.

Barack Obama olyan vezetőnek nevezte Saront, aki Izrael államnak szentelte egész életét. "Megerősítjük tántoríthatatlan elkötelezettségünket Izrael biztonsága, illetve országaink és népeink tartós barátsága iránt" – mondta az USA elnöke.

Bill Clinton volt elnök kiemelte: Ariel Saron Izrael fennmaradása érdekében hosszú karrierje során olyan új politikai pártot alapított, amely az igazságos békének és a tartós biztonság megteremtésének szentelte tevékenységét.

Vlagyimir Putyin orosz államfő nagyra értékelte Saron személyes tulajdonságait és az izraeli érdekek oltalmazásáért folytatott tevékenységét. Putyin szerint mindezzel kivívta honfitársainak megbecsülését, és nagy tekintélyre tett szert a nemzetközi porondon is. 

David Cameron az izraeli történelem egyik legjelentősebb alakjának nevezte az elhunyt politikust, aki – mint mondta – merész és vitatott döntéseket is képes volt felvállalni a béke érdekében. A brit miniszterelnök szerint Izrael ezen a napon egyik fontos vezetőjét vesztette el. 

Francois Hollande francia államfő úgy fogalmazott: Saron az izraeli történelem egyik legnagyobb szereplője volt, aki egy hosszú katonai és politikai pályafutás után a palesztinokkal folytatandó párbeszéd útját választotta. 

Angela Merkel német kancellár kijelentette: az izraeli néppel együtt gyászol. Bátor döntésnek nevezte az izraeli telepesek kivonását a Gázai övezetből. A kancellár szerint Saron történelmi lépést tett a palesztinokkal való megegyezés és a kétállami megoldás felé vezető úton.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke szombati sajtóközleményében úgy fogalmazott: "Nála senki sem ismerte jobban Izrael földjét. Valóban páratlan volt az a szeretet, amit Izrael iránt tanúsított. Ő tudta, hogy amikor a zsidók biztonsága a tét, akkor nincs helye a kompromisszumnak."  

Bűnöző és gyilkos

A Human Rights Watch (HRW) közleményében arra emlékeztet, hogy Ariel Saron felelős volt a Szabra és Satila egykori dél-libanoni menekülttáborokban végrehajtott mészárlásért. Az emberjogi szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy Saron haláláig nem felelt az igazságszolgáltatás előtt az 1982-ben történt eseményekért. 

Több palesztin vezető is utalt a több mint harminc évvel ezelőtti vérengzésre. Taufík at-Tiravi, a palesztin hírszerzés volt főnöke azt mondta: Saron "le akarta törölni a palesztin népet a Föld színéről, meg akart ölni bennünket, de a végén Saron meghalt, a palesztin nép viszont él". 

Dzsibril Radzsúb, a ciszjordániai biztonsági szolgálatok egykori vezetője, a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök jobb keze az AFP-nek úgy nyilatkozott: "Saron bűnöző volt, aki felelős Arafat meggyilkolásáért, és reméltük, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elé áll, mint háborús bűnös".

Rovatok