Index Vakbarát Hírportál

Tombol a kannibalizmus Közép-Afrika utcáin

2014. január 11., szombat 23:39 | tíz éve frissítve

Tombol az erőszak, mecseteket támadtak meg és kannibalizmusról is érkeztek jelentések a Közép-afrikai Köztársaságban, miután Michel Djotodia államfő lemondott, írja a Telegraph.

Az elnök távozása után kiéleződtek az országban a keresztények és muzulmánok közötti vallási ellentétek. Keresztény milíciák muszlimok házait és üzleteit támadták meg, és számos kegyetlenséget követtek el. A főváros, Bangui muszlim negyedében a rendet francia csapatok és az Afrikai Unió által verbuvált békefenntartók próbálják meg helyreállítani.

Megsütötték a holttesteket

Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy macsetékkel felfegyverkezett banda tagjai a meggyilkolt áldozatok testrészeit ették meg. Egy segélyszervezet munkatársa a Sunday Telegraphnak azt mondta: "macsetékkel öltek meg embereket, a holttesteket megsütötték és ettek belőlük".

A mostani szörnyűségek láttán többen is emlékeztettek Jean-Bedel Bokassára, az országot 1966 és 1979 között uraló diktátorra, aki annak idején maga is gyakorolta a kannibalizmust. Az ezzel kapcsolatos vádak alól később ugyan felmentették, de köztudott volt róla, hogy emberi testrészeket tartott a hűtőjében, sőt előfordult az is, hogy azokat a nála látogatában járó francia elöljárónak is felszolgálta.

Most azok fosztogatnak, akiket a muzulmánok kifosztottak

A fegyveresek feltehetően a Séléka muszlim fegyveresek által tavaly elkövetett kegyetlenkedéseket torolják most meg. Tavaly márciusban ugyanis muzulmán vallású elnök került hatalomra a keresztény többségű országban, miután a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát megdöntötte a Séléka. A Közép-afrikai Köztársaságban a lakosság 35 százaléka törzsi vallású, 25 százaléka római katolikus, 25 százaléka protestáns, 15 százaléka pedig szunnita muszlim.

Péntek éjszaka legalább három ember halt meg, köztük egy keresztény polgárőr, mondta a Telegraphnak egy pap. Az egész városban szórványos lövöldözést hallani, randalírozó csoportok fosztogatják a házakat és az üzleteket a muszlim negyedben.

Akiket tavaly a Séléka kifosztott, most azok fosztogatják a muszlimokat

magyarázta a helyzetet a pap, egy fosztogató pedig ezt mondta a Telegraph riporterének:

A muszlimokkal nem lehet együtt élni, az araboknak semmi keresnivalójuk Közép-Afrikában.

Csődöt mondott a muzulmán elnök

Az egykori francia gyarmaton a helyzet az elmúlt tíz hónapban rendkívül instabillá vált. December 5-én véres összetűzések törtek ki a Séléka fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztény harcosok között. A világ hatodik legszegényebb országában, amely egyébként hatalmas ásványkincs-készletekkel rendelkezik, becslések szerint az elmúlt hónapban több mint ezer ember halt meg, egymillió ember vált menekültté, köztük a főváros, Bangui lakosságának fele.

A tavaly márciusban hatalomra került Michel Djotodia az egykori Szovjetúnióban tanult, majd vámtisztként dolgozott. Azt ígérte, rendezi az állapotokat az országban, és véget vet a vallási erőszaknak. Gesztusként a kormányfőt az ellenzék jelölhette. Az államfő azonban csődöt mondott, nem sikerült lefegyverezni a milíciákat, így végül szövetségese, a szomszédos Csád kényszerítette lemondásra.

Senki nem akar egy újabb Ruandát

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szombaton bejelentette, hogy megkezdi 33 ezer külföldi evakuálását az országból. Az első három légi járatot, 800 csádi menekülővel még szombaton elindítják - közölték. A bangui repülőtér mellett felállított táborban 2500 csádi várakozik, hogy elhagyhassa az országot.

Az elszabaduló erőszak miatt az Európai Unió közös katonai akciót indít a Közép-afrikai Köztársaságban. Az unió 28 tagállamának nagykövetei szombatra virradó éjjel elvi beleegyezésüket adták ahhoz, hogy rövid időn belül több száz katonát vezényeljenek az országba a helyszínen lévő 1600 fős francia és 4000 fős afrikai békefenntartó erők támogatására - közölte Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egy szóvivője. A tervezett beavatkozásról a végső döntés a külügyminiszterek január 20-i brüsszeli tanácskozásán születhet meg. "Az EU tagállamai nem akarják (...) tétlenül szemlélni az eseményeket. Senki sem akar egy újabb Ruandát" - magyarázta egy uniós diplomata az AFP -nek.

Rovatok