Index Vakbarát Hírportál

Irán hajlandó leállítani nukleáris programját

2014. január 12., vasárnap 19:04

Irán megegyezett a hatokkal – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal – arról, hogy miként valósítsák meg a novemberben megkötött nukleáris megállapodást – közölte az IRNA iráni hírügynökség. Ezt később a Fehér Ház szóvivője is megerősítette.

Az IRNA az iráni külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozott forrásként. A szóvivő azt is közölte, hogy január 20-án kezdődik a megállapodás megvalósítása.

A novemberben kötött alku szerint Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe pedig enyhébbek lesznek vele szemben a nemzetközi gazdasági szankciók, írja az MTI. A Nyugat attól tart, hogy Irán nukleáris programja atomfegyver kifejlesztését teszi lehetővé, Irán viszont váltig állítja, hogy programja békés célú.

Az Abbász Arakcsi külügyminiszter-helyettes vezette iráni delegáció és a hatok Helga Schmid – az EU diplomáciájáért felelős Catherine Ashton helyettese – által irányított küldöttség legutóbb csütörtökön és pénteken tárgyalt egymással Genfben. Mindkét fél arról számolt be, hogy jelentős előrelépést értek el.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke üdvözölte az iráni döntést, de szerinte több kell ahhoz, hogy hosszútávó megállapodást kössenek. Azzal is fenyegetőzött, hogy új szankciókat vezetnek be, ha megszegik a megállapodást.

Rovatok