Index Vakbarát Hírportál

Családja parancsolta, hogy ölje meg magát

2014. január 13., hétfő 06:53

Egy afgán lány a BBC-nek azt mondta: saját családja parancsolta meg neki, hogy a testére erősített bombával robbantson fel egy rendőrségi ellenőrző pontot.

A lány elmondása szerint testvére és apja veréssel kényszerítette arra, hogy vegye fel azt a mellényt, amihez a robbanóanyag volt erősítve. A tízéves lány most rendőrségi őrizetbe van, miután afgán katonák múlt hét hétfőn észrevették, mire készül. A lány azt kérte Hamid Karzai afgán elnöktől, hogy szerezzenek neki új otthont.

A BBC a rendőrségre hivatkozva azt közölte: a majdnem öngyilkos merényletet elkövető lány egy prominens tálib parancsnok húga, valószínűleg ez a parancsnok kényszerítette arra, hogy vegye fel a bombát rejtő mellényt. A lány a BBC-nek azt mondta: rettegett, amikor fel kellett vennie a mellényt, de a testvére azzal nyugtatta, hogy csak a célpontok fognak meghalni.

A lány szerint úgy kezelték odahaza a családtagjai, mintha rabszolga lenne. „Nem megyek oda vissza. Az Isten engem nem öngyilkos merénylőnek szánt. Arra kérem az elnököt, hogy vigyen egy jó helyre” – mondta a lány.

Karzai elítélte a tálibokat az incidens miatt, de a lázadók szerint nekik semmi közük a merénylet-kísérlethez.

Rovatok