Index Vakbarát Hírportál

Gázolt, az autót elásta, 42 év után megtalálták

2014. január 13., hétfő 20:08

A németországi Harenben 42 év után találtak meg azt a személyautót, amelyet holland tulajdonosa egy halálos gázolás után ásott el egy parasztporta mellett, írja az MTI. 

A világoskék 1600-as Volkswagen előkerülésével bizonyossá vált, hogy a határ túloldalán, holland területen az országút szélén gyalogló Jurrien Potze 63 éves földművest 1971. szeptember 9-én az az autós gázolta halálra, akit mindig is gyanúsítottak, de kénytelenek voltak futni hagyni, mert a gépkocsi, amellyel a balesetet okozta, eltűnt. Annak idején a nyomozók egyértelműen azonosították az 1600-as VW-t mint a balesetet okozó járművet, de azt nem sikerült előkeríteni, mert a gázoló elásta német területen, néhány kilométerre a határtól.

Mivel a hatóságok nem találták az autót, így nem tudták rábizonyítani a halálos gázolást a feltételezett tettesre, akit három hét vizsgálati fogság után kénytelenek voltak szabadon engedni.

Az áldozat fia, a ma 76 éves Jan Potze szerint annak idején más holland gazdák arról beszéltek, hogy az autót a földbe ásták egy alsó-szászországi parasztporta mellett, nem messze a határtól, a holland rendőrség azonban nem járt utána az ügynek, a családnak pedig nem volt joga kutakodni más földjén. A német rendőrség szerint ma már kideríthetetlen, hogy a német rendőrök is követtek-e el mulasztást, az ügy aktái ugyanis már rég megsemmisültek. Már rég meghalt a gázoló is. 

A rozsdaette autóroncs azután került elő, hogy a parasztporta gazdát cserélt, az új tulajdonos pedig megpróbált utánajárni a még mindig terjedő szóbeszédnek, és ásás közben sikerült is rábukkannia a gépkocsi tetejére. Most pedig az áldozat unokája, Stieneke Potze akar utánajárni annak, hogy miért nem történt semmi az ügyben évtizedeken át egy olyan vidéken, ahol a határ mindkét oldalán sokan még mindig ugyanazt a nyelvjárást beszélik.

Rovatok