Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a holland fizetős börtön

2014. január 13., hétfő 21:39

A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium hétfőn egy tervezetet hozott nyilvánosságra, mely részben az elítéltekre hárítaná fogva tartásuk költségeit - írja az MTI. A tárca számításai szerint minden egyes rács mögött töltött nap 16 euróba (4800 forintba) kerülne. Ez az összeg megegyezik egy amszterdami hostel árával, de egy börtönben töltött nap a holland államnak nagyjából 250 eurójába (75 ezer forintjába) kerül.

A 2012 óta kormányzó liberálisok és szociáldemokraták közös elhatározásával kidolgozott tervezet még pszichiátriai intézményekben raboskodókkal is megfizettetné elzárásuk árát, egyedül a fiatalkorú bűnözők mentesülnének a költségtérítés alól.

Ha a parlament megszavazza, e jogszabály 2015. január 1-jén lép hatályba. Az elítéltek jogait védő szövetséget (BWO) nem nyűgözte le a tervezet, szerintük egy ilyen intézkedés ellentétes lenne az európai jogalkotással. A szövetség elnöke, Pieter Vleeming úgy számolt, hogy a foglyokra kirótt díj átlagban közel 12 ezer euróra (3,6 millió forint) rúgna fejenként.

A minisztériumnak van egy másik érdekes tervezete is, ami arra kötelezné a bűncselekmények elkövetőit, hogy járuljanak hozzá az áldozataikról való gondoskodás költségeihez, valamint a nyomozás és a bírósági eljárás fedezetéhez is.

A holland büntetés-végrehajtási intézetekben mintegy 12 ezer embert tartanak fogva, és a hivatalos becslések szerint a rabok hozzájárulása évi nettó 65 millió euró (19,4 milliárd forint) pluszbevételt jelentene a holland állam számára.

És ha már börtön, akkor egy hazai adat: a BVOP adatai alapján 2012-ben 17 179 embert őriztek a magyarországi börtönökben; ez mintegy 137 százalékos kihasználtságot jelent a 12 573 fős névleges kapacitáshoz képest. A 2014-ben életbe lépő büntetés-végrehajtási törvény nálunk is megfizettet bizonyos szolgáltatásokat  a rabokkal, ezek közé tartozik többek között a merülőforraló használata, a konditermi edzés és a telefonálás is.

Rovatok