Index Vakbarát Hírportál

Kalasnyikovnak lelkifurdalása volt

2014. január 13., hétfő 14:46

Halála előtt levelet írt az orosz ortodox egyház vezetőjének Mihail Kalasnyikov, a Kalasnyikov (más néven AK-47) gépkarabély feltalálója, aki attól tartott, személyesen ő felelős az AK-47-esekkel lelőtt emberek haláláért, írja a BBC.

Kalasnyikov, aki decemberben, 94 évesen halt meg, egy hosszú és érzelmes levélben magyarázta Kirill patriarchának, mennyire fáj a lelke a kalasnyikovval agyonlőttekért. Korábban egyébként többször is azt nyilatkozta, nem terheli felelősség ezekért a halálokért.

„Elviselhetetlen a lelki szenvedésem. Folyamatosan ugyanaz a megválaszolatlan kérdés jár a fejemben: ha a fegyverem vette el emberek életét, akkor lehetséges, hogy én, egy keresztény és ortodox hívő, vagyok felelős a halálukért?” – írta májusi levelében, amelyet most jelentetett meg egy kormányközeli orosz napilap. „Minél tovább élek, annál inkább beleeszi magát az agyamba ez a kérdés, és azon gondolkozom, miért hagyta az Úr, hogy az embernek gonosz vágyai legyenek, vagy azt, hogy kapzsi, irigy és agresszív legyen” – folytatta.

A feltaláló 91 éves korában volt életében először templomban, és nem sokkal az első látogatás után meg is keresztelték.

Kalasnyikov levele állítólag eljutott a pátriárkához, aki válaszolt is rá. „Az egyháznak nagyon határozott álláspontja van a fegyverhasználattal kapcsolatban: ha egy fegyverrel a hazát védik, akkor a fegyver készítőjét és az azt használó katonát is támogatja az egyház. Kalasnyikov ezt a fegyvert a haza védelmére készítette, és nem azért, hogy szaúd-arábiai terroristák használják" – mondta a pátriárka szóvivője, Alexander Volkov.

Az AK-47 az egyik legismertebb és legtöbbet használt fegyver a világon. Mivel ez egy viszonylag egyszerű fegyver, olcsón gyártható és könnyen javítható. Becslések szerint már több mint 100 millió Kalasnyikovot adtak el világszerte. A fegyvert bűnöző csoportok és gyermekkatonák is használják.

Rovatok