Index Vakbarát Hírportál

Robbantások kísérték az ENSZ-főtitkár iraki látogatását

2014. január 13., hétfő 20:25

Autóba rejtett pokolgépek sora robbant az iraki fővárosban, Bagdadban, a merényletekben legkevesebb huszonegyen vesztették életüket - közölte hétfőn a helyi rendőrség. Az erőszakhullám egybeesik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bagdadi látogatásával, írja az MTI. A legnagyobb pusztítást a főként síiták lakta, Bagdad keleti részén fekvő Saáb kerületben felrobbant pokolgép okozta, ahol egy kereskedőutcán legkevesebb tizenegyen meghaltak, és huszonnyolcan megsebesültek.

A hétfőn Bagdadba látogató ENSZ-főtitkár eközben arra kérte az iraki vezetőket, hogy az utóbbi időben tapasztalható vérengzés "valódi okaira összpontosítsanak". Ban ezzel a fővárostól nyugatra fekvő, többnyire szunniták lakta Anbár tartományban zajló eseményekre utalt. A terület ellenőrzéséért folyamatosan harcolnak az al-Kaidához kötődő milíciák és a törzsi vezetőkkel szövetséges kormányerők.

A világszervezet vezető tisztségviselője hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott Núri al-Máliki kormányfővel, ahol felkérte a miniszterelnököt, hogy kormánya függessze fel a kivégzéseket a közel-keleti országban. Ezt Máliki visszautasította.

"Arra ösztönöztem a miniszterelnököt és az iraki kormányt, hogy hirdessenek moratóriumot a halálbüntetésre" - mondta Ban. Válaszul az iraki kormányfő kifejtette, hogy az irakiak nem fogadnák el, ha gyilkosok maradnának életben, és megerősítette, hogy a halálbüntetést az ország alkotmánya és az iszlám is engedélyezi. "Tiszteletben tartjuk az ENSZ döntéseit és az emberi jogokat, de nem gondoljuk, hogy tiszteletben kell tartani egy olyan ember jogait, aki embereket öl" - tette hozzá Máliki. 

Jogvédő szervezetek és diplomaták ugyanakkor a bűnüldözési rendszer működésének elégtelenségeire mutattak rá. "Reális esélye van annak, hogy a halálbüntetésre ítélt személyek ártatlanok" - magyarázta nemrég Erin Evers, a Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet munkatársa. A kivégzések száma jelentősen nőtt 2013-ban, az országot sújtó erőszakos bűncselekmények rekordszintre emelkedésével párhuzamosan. 

Az AFP francia hírügynökség úgy véli, hogy az április 30-án esedékes választások közeledtével a politikusok a biztonsági kérdések felé terelhetik az elégedetlen lakosság figyelmét, és még több halálraítéltet végezhetnek ki.

A hétfői bagdadi merényletet eddig senki nem vállalta magára, a támadás azonban beleillik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szunnita fegyveresek utóbbi hónapokban folytatott "hadjáratába", hogy aláássák Núri al-Máliki miniszterelnök síiták vezette kormányát.

Fegyveresek ugyancsak hétfőn megtámadtak egy ellenőrzőpontot is Bagdad déli részén, ahol három rendőrrel végeztek, négyet pedig megsebesítettek - közölték a hatóságok.

Rovatok