Index Vakbarát Hírportál

Szálka volt Putyin szemében, kiutasították

2014. január 14., kedd 18:57

Kiutasították Oroszországból David Satter amerikai újságírót, aki többek között Putyin-kritikus nézeteiről ismert. Az orosz külügyminisztérium szerint Satter azért nem térhetett vissza Oroszországba, mert súlyosan megsértette a vízumszabályokat.

A france24.com szerint az ilyen kiutasítások nagyon ritkák 1991 óta. Satter korábban a Financial Times moszkvai tudósítója volt, legutóbb az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió munkatársa volt Moszkvában. Sötétség hajnalban című könyvében arról írt, hogy az orosz titkosszolgálat az 1999-es robbantásos merényletsorozatért (1999 szeptemberében több száz ember halt meg, amikor Moszkvában és Volgodonszkban emeletes lakóházakat robbantottak fel).

A külügyminisztérium szerint Satter november 22 és 26 között illegálisan tartózkodott az ország területén, így decemberben elutasították újabb vízumigénylését. A szabályok értelmében az újságíró mostantól öt évig nem is kérhet vízumot.

A kiutasítás tovább ronthatja az orosz-amerikai kapcsolatokat, melyek az Iránnal és Szíriával kapcsolatos ellentétek és Esward Snowden befogadása miatt egyébként sem feszültségmentesek.

Rovatok