Index Vakbarát Hírportál

Hiába várták, a románok nem rohanták le a briteket

2014. január 14., kedd 11:47

Csak 24 román emigráns lépte át Nagy-Britannia határát január 1-je óta, mióta lejárt a román és bolgár állampolgárok helyi munkavállalását átmenetileg korlátozó jogszabály határideje. Habár a britek, különösen a bevándorlásellenes Függetlenségi Párt (UKIP) arra számítottak, hogy a bevándorlók megrohamozzák majd az országot, ez nem történt meg.

A Financial Times szerint a hullám elmaradásának oka lehet a brit média és politika bevándorlásellenes retorikája is. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint részben ennek hatására ma már inkább Németországot célozzák meg azok a románok, akik költöznének.

Az enyhítések miatt Hollandiában is rohamra számítottak januárban, de az elmúlt két hétben oda is csak 21 romániai és 15 bulgáriai bevándorló érkezett, írja a Telegraph. Ion Jinga, Románia nagy-britanniai nagykövete szerint Hollandia semmivel sem lehet vonzóbb, mint a szigetország, legfeljebb annyival, hogy egy kicsit közelebb van. Jinga ezért reménykedik benne, hogy a vendégmunkások hamarosan feltöltik azt az ötezer munkahelyet, amelyet brit vállalatok hirdettek meg nekik.

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor több mint 558 ezer román hagyta el szülőföldjét, és közülük később csak alig több mint százezer tért haza. Azóta azonban csökkent a román emigránsok száma, 2012-ben már csak 170 ezren hagyták el az országot. Romániában éves szinten ma már nagyjából egyenlő a bevándorlók és a kivándorlók száma.

Ezt azt is jelenti, hogy Románia hatékonyan küzd állampolgárai megtartásáért, ami a gazdasági stabilitásához is kell. Ezt többek között azzal próbálják elérni, hogy béremeléseket ígérnek (az átlagbér itt 150 ezer forintnak felel meg), de hazacsábít a gazdaság növekvő teljesítménye is: a szakemberek a következő évben 2,1 százalékos GDP-növekedést várnak, 2015-ben pedig 2,4 százalékosat.

A növekedés valószínűleg több romániai munkahelyet is jelent majd, ennek ellenére a kivándorlás nem fog leállni. A célországok viszont Anglia helyett Németország, Olaszország és Spanyolország lesznek, sugallják a közvélemény-kutatás eredményei.

Rovatok