Index Vakbarát Hírportál

Németország óva intette Izraelt

2014. január 14., kedd 06:50

Az Ariel Saron volt izraeli kormányfő halála miatt közel-keleti látogatáson tartózkodó német külügyminiszter óva intette hétfőn Izraelt telepespolitikája folytatásától, mert az szerinte aláássa az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, írja az MTI. Közben a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) úgy döntött, hogy az izraeli telepbővítésekre válaszul előkészíti az ENSZ-szervezetekben való tagságra vonatkozó kérelmét.

 "A békefolyamat döntő fázisában vagyunk" - mondta Frank Walter Steinmeier, aki a ciszjordániai Rámalláhban találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Újságíróknak nyilatkozva támogatásáról biztosította John Kerry amerikai külügyminiszter szándékait, hogy az izraeliek és a palesztinok kössenek egy olyan keretmegállapodást, amely körvonalazza a majdani végső békemegállapodást. 

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló arra kérte Németországot és az Európai Uniót, hogy segítsen megállítani a "békefolyamatot akadályozó izraeli telepespolitikát".

A PFSZ végrehajtó bizottsága hétfői tanácskozása végeztével arra utasította a politikai bizottságot, hogy azonnal kezdje el az ENSZ-szervezetekben való tagságra vonatkozó palesztin kérelem előkészítését. A lépés célja "ismét aktivizálni az ENSZ döntését Palesztina nem tag megfigyelő államként való elfogadásáról"

Az ENSZ Közgyűlése 2012. november végén minősítette fel a palesztinok tagságát az 1974 óta érvényes megfigyelői entitásról.

Rovatok