Index Vakbarát Hírportál

Eltűntek a szomáli kalózok

2014. január 15., szerda 17:09

Rohamosan zuhan a kalóztámadások száma Szomália partjainál, amely a világtengerek legkockázatosabb régiójának számított az elmúlt évtizedben.

2011-ben még 237, egy évvel később 75, tavaly már csak 15 támadást regisztráltak Afrika szarvánál – idézte a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) adatait a BBC. (Két éve tehát csaknem annyi támadást követtek el Szomália partjainál, mint tavaly az egész világon összesen.)

A szervezet szerint a csökkenés oka, hogy a hajókon mind gyakoribb a fegyveres őrség, a tengeren egyre hatékonyabb a nemzetközi őrjárat, de szerepet játszik az is, hogy a gyakorlatilag szinte nem létező, három részre szakadt, hadurak uralta Szomáliában egyre nagyobb területet von ellenőrzése alá a nemzetközi támogatást élvező központi szomáli kormány.

Az IMB igazgatója, Pottengal Mukundan szerint azonban a kalóztámadások száma ismét megnőhet, ha a nemzetközi erők felhagynak eddigi tevékenységükkel.

Kelet- helyett Nyugat-Afrika

A világszerte csökkenő számú támadások súlypontja Afrikában így áthelyeződött a kontinens nyugati részére: tavaly a világon elkövetett 264 kalóztámadásból 51-et ebben a térségben, ezen belül is főként Nigéria közelében követték el.

Globálisan azonban a legtöbb támadást a szomáliaiak visszahúzódása után Indonéziában követték el. A csaknem kétmillió négyzetkilométeres, közel negyedmilliárd ember által lakott szigetországban mintegy 130 támadást követtek el. Ezek azonban az IMB szerint sokkal kisebb súlyú incidensek, mint amilyenek Jemen és Szomália közelében, az Adeni-öbölben megszokottak voltak.

A kalózok 2005 és 2012 között világszerte összesen 400 millió dollár védelmi pénzt szedtek be túszaikért. Tavaly összesen mintegy 300 embert ejtettek túszul a kalózok, közülük huszonegyen megsérültek.

Rovatok