Index Vakbarát Hírportál

Izrael bocsánatot kért John Kerrytől

2014. január 15., szerda 06:53

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter bocsánatot kért kedd este John Kerry amerikai védelmi minisztertől a rá tett sértő megjegyzéseiért, amelyeket a Jediót Ahronót című lap izraeli lap hozott nyilvánosságra aznapi számában.

Jaalon az MTI szerint megszállottnak és magát messiásnak képzelőnek nevezte Kerryt az Izrael és a palesztinok megbékítésére irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatban a külügyminiszter egyik közelmúltbeli közel-keleti békéltető látogatása előtt, egy magánbeszélgetésben. „Az amerikai biztonsági terv kevesebbet ér, mint a papír, amire írták” – jelentette ki a védelmi miniszter a lap szerint.

Jaalon szóvivője kedden közölte, hogy nem akarja kommentálni a cikket. A miniszter ugyanakkor a hír megjelenését követően azt mondta egy rendezvényen, hogy „még ha vannak is nézeteltérések és súrlódások az egyeztetéseken – és vannak –, azok nem befolyásolhatják Izrael és az Egyesült Államok érdekeit és közös céljait”. Még később egy közleményben is megerősítette, hogy „az Egyesült Államok a legnagyobb barátunk és legfontosabb szövetségesünk, és ha nézeteltérések merülnek fel közöttünk, akkor azokat zárt ajtók mögött rendezzük”.

Egy későbbi közleményében pedig már személy szerint Kerrytől kért bocsánatot: mint írta, „ha megbántotta, akkor az nem volt szándékos, bocsánatot kér érte”. Mindezeket annak hatására közölte Jaalon, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök burkoltan szemrehányást tett neki egy parlamenti beszédében.

Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosan reagált a Rómában tartózkodó Kerryvel kapcsolatos megjegyzésekre. „A védelmi miniszter szavai – amennyiben tényleg elhangzottak – sértőek és elfogadhatatlanok, különösen annak fényében, amit az Egyesült Államok tesz Izrael biztonságáért” – állt az amerikai külügy közleményében.

Rovatok