Index Vakbarát Hírportál

Szabadon a családmészárlás gyanúsítottja

2014. január 15., szerda 16:30

Bizonyítékok hiányában szabadon engedték Zaid al-Hillit, akit a francia rendőrség azzal gyanúsít, hogy 2012. szeptemberében megölette fivérét, annak feleségét és anyósát és egy épp rosszkor arra járó kerékpárost a franciaországi Annecy-tó közelében. Az áldozatokkal volt hét- és négyéves gyermekük is, akik azonban túlélték a támadást: egyiküket leütötték puskával, másikuk édesanyja szoknyája alatt bújt el.

Az 54 éves Zaid al-Hillit júniusban vették őrizetbe angliai otthonában. „A jelenlegi helyzetben nincsen elegendő bizonyíték ahhoz, hogy bűncselekménnyel legyen vádolható, így a rendőrség nem tervez további lépéseket vele szemben” – közölte a BBC-vel Surrey rendőrségének szóvivője.

A francia rendőrség – amellyel a brit hatóságok közösen dolgoznak az ügyön – továbbra is úgy véli, Zaid állhat a gyilkosságok mögött.

300 millió forintos vita

Az áldozat és négy évvel idősebb bátyja az örökségen veszett össze. A tét az iraki származású család 825 ezer fontot – mintegy 300 millió forintot – érő angliai ingatlana, ahol 2003-as haláig édesanyjuk, majd Saad és családja lakott. A fivérek – miután édesapjuk is meghalt – felerészt voltak a ház örökösei, ám Zaid szerint öccse 2011-től igyekezett kiszorítani őt a vagyonból.

Ziad nevetségesnek nevezte gyilkosságról szóló vádakat és úgy tartja, hogy a rendőrség ezzel a gyilkosság valódi célpontját fedezi: a lelőtt kerékpárost. A 45 éves Sylvain Mollier ugyanis annak a Cezus cégnek volt az alkalmazottja, amelyik nukleáris létesítményekhez gyártott konténereket. Az érzékeny területen dolgozó férfit halála mögött titkosszolgálatok is állhattak – véli Zaid.

Rovatok