Index Vakbarát Hírportál

Levélben üzent 9/11 kitervelője

2014. január 15., szerda 19:40

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás kitervelőjének tartott Hálid Sejk Mohamed 36 oldalas levélben fordult guantánamói fogvatartóihoz – írja a Huffington Post. Az amerikai titkosszolgálati körökben KSM-ként ismert terrorista többek között arra próbálja rávenni fogvatartóit, az ügyészeket és ügyvédeket, hogy térjenek át az igaz hitre, azaz az iszlámra.

Eltitkolják a lényeget

A levelet KSM még októberben írta, a katonai törvényszék minden tagjához külön példányt címzett. Az illetékes katonai ügyész most vonta vissza a magas rangú al-Kaida tag rabok egyes dokumentumainak titkosítását (KSM a legmagasabb rangú fogságban levő al-Kaida tag), így került a levél a Huffington Posthoz.

Hálid Sejk Mohamedet, aki a World Trade Center lerombolásának előkészítése mellett korábban azt is elismerte, hogy személyesen fejezte le Daniel Pearl amerikai újságírót, 2006 óta tartják fogva a guantánamói fogolytáborban. Levelében többek között kifejti, hogy a Korán szerint nem szabad erőszakkal téríteni az iszlámot. Az egész dokumentum angol nyelven itt olvasható.

Ebbe az elgondolásba úgy fér bele a szeptember 11-ei terrortámadás, hogy azt KSM önvédelemnek tartja, „melyhez minden alkotmány és a nemzetközi jog szerint is joga van mindenkinek, akinek a földjét elfoglalják, és a népét megtámadják”.

„Ne higgyetek azoknak, akik azt mondják, hogy a mudzsáhídok (azok a muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban) azért harcolnak a hitetlenekkel, mert ti demokráciát és szabadságot gyakoroltok, vagy mert úgy tartjátok, hogy kiálltok az emberi jogokért” – írja KSM, aki szerint a média és a titkosszolgálatok félrevezetik a közvéleményt, mert „eltitkolják, miért követték el a mudzsáhídok szeptember 11-et, és mi az igazság a terrorellenes háború ügyében". Ez egyébként az al-Kaida bevett érvelése: a terrortámadás nem hittérítő háború, hanem bosszú Amerikán, amiért az elnyomja a muszlimokat és Izraelt támogatja.

A boldogság igaz útja

A nyugatról lesújtó KSM véleménye, és szerinte az európai kultúrát Epikurosz óta tönkretette a gazdagság, ahogy az amerikai hadsereget is:

Amerikai kereszteslovag katonák ezrei hordják a legmodernebb katonai felszerelést, eszik a legjobb ételeket Irakban és Afganisztánban, játszanak a videojátékaikkal, miközben ellenségeik, a szegény muszlimok a mindennapi kenyerüket sem tudják megkeresni, és nem tudnak védekezni az afgán hegyek kemény hóviharai ellen. Végül mégis az amerikaiak mennek haza és követnek el öngyilkosságot, míg a szegény ember tovább él száraz kenyéren és fekete teán a szegény feleségével a szerény saras házban, de lelkük és szívük boldog.

A nyugati társadalmak pedig azért hiteltelenek, mert teljesen kivetették magukból a vallást.

Tervezhetett egy porszívót

„Az igazság és a valóság soha nem az izmokon és az erőn át érkezik, hanem az elme és a bölcsesség használatával” – írja levelében. A CIA még azt is megengedte neki egy lengyelországi titkos börtönben, hogy tervezzen egy porszívót. „Nem akartuk, hogy bedilizzen” – nyilatkozta egy volt CIA-ügynök. Egy romániai börtönben olvashatott is, a Harry Potter volt az egyik nagy kedvence, bár egyszer rajtakapták, hogy Bin Laden futáráról próbált üzenetet hagyni a társainak az egyik könyvben.

A férfit 2003-ban kapták el Pakisztánban, 2006-ban került Guantánamóra. 2008-as előzetes meghallgatásán azt mondta: minden vádpontban bűnösnek akarja vallani magát, és várja a halálbüntetést. A Pentagon szerint 30 támadásban vallotta bűnösnek magát, többek között azt vallotta, hogy „A-tól Z-ig ő felelős” szeptember 11-ért.

Rovatok