Index Vakbarát Hírportál

Sztálint dicsőíti Magyarország új barátja

2014. január 15., szerda 13:43

„Mi a valódi különbség Cromwell és Sztálin között? Az égvilágon semmi” – ezt nem Thürmer Gyula, hanem Vlagyimir Putyin jelentette ki pár hete, egy moszkvai sajtótájékoztatón.

A milliók haláláért felelős  kommunista diktátor történelmi szerepét meglehetősen unortodox módon értékelő Putyin kifejtette, hogy Sztálin éppúgy szobrokat érdemelne, mint a hajdani brit lordprotektor, aki „ravasz fickó” volt, és „nagyon kétes szerepet játszott” a brit történelemben.
Putyin mindezt egy Moszkvában építendő Sztálin-emlékmű kilátásaival kapcsolatos kérdésre válaszolta.

Az orosz államfő emlékeztetett rá, hogy míg Oliver Cromwellnek van, Sztálinnak nincs hivatalos (államilag elismert) emlékműve. Közölte, hogy nem tudja befolyásolni az emlékműről döntő moszkvai városházát, de felhívta a figyelmet, hogy "történelmünk összes korszakát óvatosan kell kezelnünk", és "jobb nem felkavarni a dolgokat elhamarkodott lépésekkel". 

József vs. Olivér

Joszif Visszarionovics Sztálin a Szovjetunió diktátora, a világtörténelem egyik legvéresebb kezű vezetője volt. Ő teremtette meg a rezsim politikai ellenfeleinek büntetőtáborait, a gulágot, ahol több millió ember pusztult el. Az 1930-as évek elején legalább egymillió kazah nomádot, és több mint hárommillió ukránt éheztetett tudatosan halálra. Az évtized második felében, a Nagy Terror idején bő félmillió embert végeztetett ki, százezreket pusztán azért, mert valamelyik etnikai kisebbséghez tartoztak. A sztálinizmus civil áldozatainak számát hatmillió körülire becslik.

Oliver Cromwell angol hadvezér és politikus volt a XVII. században, aki a protestáns hadak élén legyőzte a királyi seregeket. Jelentős szerepe volt a brit nemzetközösség létrehozásában, a forradalom során kivégeztette I. Károly királyt, katonai diktatúrát vezetett be, és lordprotektorként uralkodott a rövid életű köztársaság idején. Civileket érintő tömeggyilkosságok, vérengzések nem kötődnek a nevéhez.

Rovatok