Index Vakbarát Hírportál

Torinóban legalizálták a füvet

2014. január 15., szerda 14:34

Orvosi vényre legálisan kapható lesz a marihuána az észak-olaszországi Torinóban. Torino az első város Olaszországban, ahol nyíltan felmerült a könnyű drogok legalizációjának, írja a Russia Times.

"Szeretnénk véget vetni a tiltásnak, ami csak az illegális drogkereskedők érdekeit szolgálja, akik több milliárd eurót keresnek, miközben állampolgárok ezereinek lesz priusza" - nyilatkozta a torinói önkormányzatnál a törvénymódosítást kezdeményező baloldali képviselő, Marco Grimaldi.

Noha az új törvény nem teszi lehetővé a marihuána használatát bárkinek, Grimaldi szerint az orvosi használatra kapható kanabisz beveztése egy jelentős elmozdulás a könnyű drogokat teljesen tiltó felállásból egy megengedőbb struktúra felé, hiszen így elkezdik legálisan termelni és árusítani a marihuánát.

Olaszországban 2006-tól kezdve egy olyan szigorú törvény volt érvényben, amely eltörölte a különbséget a könnyű és a kemény drogok között, és ugyanolyan mértékben büntette például a marihuána és a heroin birtoklását vagy fogyasztását. Ezt a rendelkezést most Torinóban hatályon kívül helyezték.

Rovatok