Index Vakbarát Hírportál

Szánja-bánja, hogy megölték a közjegyzőt

2014. január 16., csütörtök 10:23

Most kezdődött Japánban a 20 évvel ezelőtti szaringázas támadásról elhíresült Aum Sinrikjo szekta egyik tagjának pere. A férfit azzal vádolják, hogy elrabolt egy 68 éves közjegyzőt, akinek a testvére ki akart lépni a szektából. A férfit később méreginjekcióval kivégezték az Aum-kommunában a Fudzsi hegy lábánál.

Makoto Hirata két éve adta fel magát a rendőrségen. „Sok időbe telt, hogy eljöjjön ez a nap, elnézést kérek, hogy ennyi fájdalmat okoztam az áldozatnak, a családjának és a társadalomnak″ – mondta. A férfi állítja: nem akarta elrabolni a közjegyzőt.

A perben már korábban halálra ítélt szektatagok is tanúskodni fognak. Ha elítélik, Makoto Hiratára is halálbüntetés várhat. A szaringázas merénylettel kapcsolatban nem emeltek vádat ellene.

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) 1995-ben szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakcióban 13 ember meghalt, több mint hatezren szenvedtek egészségkárosodást  A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót halálra ítélték 12 további szektataggal együtt, 200 tag pedig börtönbüntetést kapott.

Az Aum Sinrikjónak ma néhány száz tagja van, de fénykorában Japánban mintegy tízezer volt. A szervezet hindu és buddhista hitelveket ötvöző közösségként indult, később paranoiás végítélet-váró szektává alakult.

Rovatok