Index Vakbarát Hírportál

Kipróbálták az új halálos mérget Amerikában

2014. január 16., csütörtök 22:30

Ohio államban kivégezték az 1994-ben elítélt Dennis McGuire-t, az ítélet végrehajtásához egy új típusú méregkoktélt használtak. A szert most használták először az amerikai ítélet-végrehajtásban, ezért a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte McGuire kivégzését. A férfit egy 1989-ben elkövetett nemi erőszak és gyilkosság miatt ítélték el, az áldozata egy nyolc hónapos terhes nő, és annak meg nem született gyereke voltak. Az ügy a bíróságon nagyon sokáig húzódott, végül DNS-elemzés szolgáltatott megdönthetetlen bizonyítékot, ennek hatására McGuire is elismerte tettét.

Az elítélt az utolsó szó jogán az áldozata családját szólította meg, és megköszönte nekik a halálsorra írt levelüket. „A mennyországba fogok jutni, majd ott találkozunk” – köszönt el tőlük. A kivégzést végignézte a férfi két felnőtt gyereke is.

Az új méreg premierje nem volt különösebben hatásos, a szemtanúk szerint McGuire 15 percig szenvedett, hangosan zihált és hörgött, mielőtt meghalt. Ez volt a leghosszabban elhúzódott kivégzés Ohióban 1999 óta (akkor vezették be újra a halálbüntetést az államban). Azóta 53 embert végeztek ki, és még 139-en ülnek a halálsoron, halálos ítélettel, annak végrehajtására várva.

Rovatok