Index Vakbarát Hírportál

Tobin nem kér kegyelmet

2014. január 16., csütörtök 12:21

Francis Ciarán Tobin, az ír gázoló nem készül kegyelmet kérni – írja a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva az Independent.ie. Az újság hivatkozik Navracsics Tibor nyilatkozatára, mely szerint Tobin elvileg kérhet kegyelmet Írországban.

Tom O'Mailley ír jogász elmondta: az elnöki kegyelem nagyon ritka Írországban, a legtöbbször akkor alkalmazzák, ha valakit súlyos jogi igazságtalanság ér. A lap emlékeztet: Tobin már pénteken visszatérhet Írországba, mindössze négy nap magyarországi tartózkodás után.

Navracsicsnak az a másik nyilatkozata, mely szerint Tobin egy emberi csőd, úgy tűnik, nem jutott el az ír sajtóba.

A Tobin-saga

Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, de az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. 

Hosszas huzavona után március végén jelentette be Navracsics, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, ha Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. Navracsics megígérte, hogy ha Tobin elkezdi letölteni a büntetését Magyarországon, a lehető leghamarabb elbírálják a kérelmét.

Az ír férfinak nyilatkoznia kellett arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Francis Ciarán Tobin hétfőn érkezett Magyarországra, a Liszt Ferenc-repülőtéren a kora esti órákban őrizetbe vették, és megkezdte fogházbüntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben.

Rovatok