Index Vakbarát Hírportál

Izrael betiltaná a náci szó használatát

2014. január 17., péntek 14:42

Százezer sékel (majdnem 6,5 millió forint) pénzbírsággal és hat hónapos szabadságvesztéssel büntetné egy izraeli törvénytervezet azokat, akik rossz vagy helytelen módon használják a náci birodalomhoz köthető szavakat és szimbólumokat, írja a Guardian. A törvény alól csak az oktatás és a művészet számítana kivételnek.

Egy hasonló törvénytervezet tavaly már elbukott. Most a knesszet előzetesen jóváhagyta, de további bizottsági jóváhagyásokra is szükség van ahhoz, hogy törvény legyen belőle.

A törvénytervezet támogatói szerint a holokauszttal szembeni tiszteletlenség ellen lépnek fel, a többi, antiszemitizmus ellen harcoló országhoz hasonlóan. Az ellenzők viszont azt állítják, hogy a lépés veszélyezteti a szólásszabadságot egy olyan országban, amely a Közel-Kelet egyedüli demokráciájának tartja magát.

Eddig nem volt olyan izraeli törvény, amely konkrétan betiltaná a náci szimbólumok használatát, de a vita már évek óta húzódik róla, mivel különféle politikusok és érdekcsoportok gyakran próbálnak a holokausztból politikai hasznot kovácsolni.

Rovatok