Index Vakbarát Hírportál

Botrányba fulladt egy ohiói kivégzés

2014. január 17., péntek 06:48

Csaknem 25 percig tartott egy évtizedekkel ezelőtt halálra ítélt férfi méreginjekcióval való kivégzése csütörtökön az egyesült államokbeli Ohio államban. A férfi családjának ügyvédje bejelentette: beperli az államot a halálra ítélt alkotmányos jogainak megsértéséért, a szokatlanul hosszú haláltusáért – számol be az AP nyomán az MTI.

Dennis McGuire az ítélet szerint 1989-ben elrabolt, megerőszakolt és meggyilkolt egy 22 éves várandós nőt. Az elítélt kivégzéséhez először alkalmaztak az Egyesült Államokban olyan mérget, amely egyfajta nyugtató és egy fájdalomcsillapító keveréke. Ohio állam azért választotta az új szert, mert a korábban használtat a gyártója már nem bocsátja rendelkezésre kivégzés céljára.

McGuire ügyvédje, John Paul Rion a múlt héten megpróbálta megakadályozni, hogy az új mérget alkalmazzák védence esetében, mert megítélése szerint az légszomjat és nagy félelemérzetet okoz, és ezáltal sérül az elítélt azon joga, hogy ne szenvedjen kivégzésekor.

A kivégzést az elítélt családtagjai is végignézték. Utána az ügyvéd bejelentette, hogy pert indít az állam ellen. Ha Ohio továbbra is alkalmazza a szert, akkor várhatók további perek is.

Rovatok