Index Vakbarát Hírportál

Elveszik az utcát az ellenzéktől Ukrajnában

2014. január 18., szombat 00:02

Láthatóan a decemberi kormányellenes tüntetési hullámra gondolva aláírta Viktor Janukovics azokat a csütörtökön megszavazott törvényeket, amelyek megnehezítik a hasonló akciók megszervezését.  A jövőben büntetés szabható ki a tüntetésen felállított építményekért, így például a sátorokért is, amelyekből decemberben állt az ukrán főváros főterén az ellenzéki tábor. Ezért ezután 4250-5100 hrivnya – mintegy 125-150 ezer forint büntetés lesz kiszabható.

A parlamentben az elnök mögött álló Régiók Pártja (PR), a vele szövetséges Ukrán Kommunista Párt (KPU) és néhány független képviselő kellett a törvényt jóváhagyó többséghez. Az ellenzék szerint a törvények az eddigi alkotmányos rend felborítását, szabályos puccsot jelentenek.

Büntethető konvojozás

Tilos lesz eltakart arccal részt venni a demonstrációkon. Ezért több mint hatvanezer forint lesz kiszabható, vagy 15 nap elzárással lesz sújtható. Öt autónál nagypbb konvojban sem lehet majd haladni. Ezért 18-20 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetni, de az autós jogosítványa akár egy-két évre is bevonható lesz ezentúl, sőt akát az autót is elkobozhatják.

Az év végi ellenzéki tüntetéseken – amelyek azért indultak el, mert Viktor Janukovics ukrán elnök végü nem írta alá a társulási szerződést az EU-val – az Európa-párti tiltakozók több középületet, így a kijevi városházát és a szakszervezetek épületét is elfoglalták. Ilyen esetben – amennyiben a rendőrség kiérkezésekor ellenállnának a hatóságoknak – akár tíz év börtön is kiszabható lesz, az eddigi nyolc helyett.

Elzárás az internettől

A rágalmazás büntetési tételei is nőnek és könnyebben bevethetők lesznek: ha ezt valaki a sajtóban, interneten, egyéb sajtóorgánumokon keresztül követi el, úgy 150 ezer forintnyi hrinyával büntethető, vagy 150-240 órányi közmunkára lesz ítélhető.

Szigorodik a mobiltelefonok SIM-kártyáinak beszerzési feltétele is. Eddig igen kötetlenül lehetett hozzájuk jutni, ezután azonban csak személyi igazolvány ellenében lehet majd megvásárolni a SIM-kártyát.

Az internetszolgáltatókat ezután kötelezheti a hatóság, hogy zárja el ügyfelei elől azokat az oldalakat, amelyek „törvénytelen információkat” tartalmaznak. Ez azokra a híroldalakra is vonatkozik majd, amelyeket a törvény értelmezése szerint állami bejegyzés nélküli hírügynökségek működtetnek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint az Egyesült Államok is kifogást emelt a szerintük antidemokratikus törvények ellen.

Rovatok