Index Vakbarát Hírportál

Összefog a kormánypárt Berlusconival

2014. január 19., vasárnap 21:39

Arról ír a BBC, hogy Silvio Berlusconi volt kormányfő, aki 2013 óta már nem tagja az olasz törvényhozásnak, visszatért a politikai élet középpontjába. Vasárnap Matteo Renzi, a legnagyobb kormánypárt vezetője tárgyalt vele, és megállapodtak, hogy a Forza Italia támogatja a választási rendszer átalakítását, amivel megpróbálják közösen kiszorítani a kisebb pártokat. Berlusconi a legnagyobb ellenzéki pártot, Renzi a legnagyobb kormánypártot vezeti.

Berlusconi a tárgyalások után azt mondta, hogy az új választási rendszer konszolidálja a nagy pártok helyzetét, Renzi pedig arról beszélt, hogy az új törvény megszünteti a kisebb pártok zsarolási potenciálját, és a kétpárti rendszernek kedvez.

Az BBC tudósítója szerint a kormánypárton belül elég nagy vita volt belőle, hogy szóba álljanak-e Berlusconival. Végül a pártelnök úgy döntött, hogy tárgyalnak vele, de ezzel a támogatóik egy része nem értett egyet. Miközben megérkezett a pártszékházba, Renzi autóját tojással dobálták meg, és ki is fütyülték.

A BBC azt írja, hogy a kisebb pártok várhatóan nagyon küzdenek majd a parlamentben az új törvény ellen. Berlusconi azután próbál visszaerősödni, hogy elítélték adócsalás miatt, és mert szexért fizetett egy kiskorú prostituáltnak.

Rovatok