Index Vakbarát Hírportál

Caesar 11 ezer megkínzottról csempészett ki fotót

2014. január 21., kedd 08:50

11 ezer megkínzott, majd kivégzett fogoly – ezt rója fel három, nemzetközi hadijoggal foglalkozó egykori ügyész az Aszad-rezsimnek – írja a BBC. A neves jogászok katari támogatással állították össze 31 oldalas jelentésüket – az emírség egyébként a szunnita lázadók fontos támogatója –, forrásuk pedig egy, a kormánynak hátat fordító rendőrtiszt volt, aki 11 ezer megkínzott fogolyról mintegy 55 ezer digitális képet szivárogtatott ki.

Az elsőként a Guardianben és a CNN-en megjelent felvételek alapján a legtöbb fogoly csontsoványan halt meg, de sokukat agyonverték vagy megfojtották. A jelentés egyik szerzője, a brit Sir Geoffrey Nice azt mondta a BBC-nek, hogy a gyilkosságok száma és a módszeres kivitelezés komoly bizonyítékul szolgálhat egy Aszad-rezsim elleni esetleges büntetőperben.

A számozott fotók ráadásul arra utalnak, hogy a biztonsági erők szisztematikusan dokumentálták a gyilkosságokat, a „Caesar” fedőnéven emlegetett kiszivárogtató rendőr volt az egyik hivatalos fotós.

A jelentés megemlíti azt a közismert adatot is, hogy a szír felkelésben eddig 100 ezer ember vesztette életét, és több mint kétmillióan menekültek már külföldre – a saját hazájukban földönfutóként tengődők száma még ennél is nagyobb.

A jelentés egy nappal a svájci béketárgyalások megkezdése előtt jelent meg, úgyhogy várhatóan lesz némi visszhangja. A Montreux-ban esedékes konferenciát az elmúlt három év egyik legfontosabb eseményének tartja a nyugati diplomácia.

Az előkészületeket nemcsak a fényképes bizonyítékok előkerülése zavarta meg, hanem az is, hogy Szíria meghívta egyetlen tántoríthatatlan szövetségesét, Iránt. Az alavita Aszadhoz hasonlóan síita felekezethez tartozó iráni vezetés jelenléte azért is szálka lett volna az ellenzékiek és a Nyugat szemében, mivel a teheráni diplomácia hallani sem akar semmiféle átmeneti kormányról, ők a szír diktátor vezetésével képzelnék el a békés rendezést.

A sokkoló fotókat itt nézheti meg, de tényleg csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Rovatok