Index Vakbarát Hírportál

Félmeztelen fekete nőn ül a fehér főnök

2014. január 21., kedd 17:58

Január 20-án hétfőn volt a Martin Luther King emléknap. Ezzel a munkaszüneti nappal emlékeznek Amerikában minden idők legnagyobb hatású fekete polgárjogi aktivistájára.

Különösen nagy botrányt kavart ezért, hogy pont ezen a napon jelent meg a Buro247 magazin interjúja az orosz művészeti lap, a Garage Magazin főszerkesztőjével, illusztrációként pedig egy olyan fotó, ahol a főszerkesztő egy fekete nőalakon ül. A nőalak egy élethű bábu, aki félmeztelenül megkötözve, kiszolgáltatott pozitúrában, állványként tartja a rajta ülőt. A főszerkesztő, Dása Zsukova pedig (aki egyébként Roman Abramovics üzletember barátnője) ennek tökéletes ellentéte: fehér nő, domináns pozícióban, szabadon, könnyedén néz a kamerába.

»»» A kifogásolt fotót itt nézheti meg!

A fotó megjelenéséből rögtön botrány lett, a lapot elárasztották a felháborodott hozzászólások. A lap ennek hatására levágta a kép alját, így most csak egy belógó lábpár látszik, a nőalak nem.  

A hírt megjelentető Fashionbomb szerkesztője azt írja: „A művészeti- és divatszcénák a társadalom utolsó olyan bástyái, ahol a harsány rasszizmus és az érzéketlenség még elfogadottnak számít, persze a kreativitás nevében. Ennek azonnal véget kell vetni.”

A magazin egyébként azt is kiderítette, hogy a szék eredetije Allen Jones brit pop-art művész 1969-es alkotása lehet, amin épp egy fehér nő látható megkötözve, székként. „De vajon enyhít ez bármit is a fotó kétségbeejtő szimbolikáján?” – kérdezi a Fashionbomb.

Végül kedd délután a brit Evening Standardben megszólalt a botrányt kavaró fehér nő, Dása Zsukova is:

„Ez a fotót kérdezés nélkül használták fel az interjúhoz. Pedig nem ahhoz, hanem egy teljesen külön művészeti projekthez készült, ami éppen a nemi identitás és rasszizmus kérdéseit szedi szét. Én magam is teljes szívemből elutasítom a rasszizmust, és bocsánatot kérek mindenkitől, aki most megbántva érezte magát.”

Rovatok