Index Vakbarát Hírportál

Ki kell adni a volt jugoszláv titkosszolgát

2014. január 21., kedd 18:24

A horvát Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy ki kell adni Németországnak Josip Perkovic volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezetőt, írja az MTI. Az ítéletet múlt pénteken hozták meg, de csak ma tették közzé. Az ítélet meghozatalától számítva tíz napja van Horvátországnak a kiadatásra, a határidő január 27-én jár le.

Az ügy azért került a Legfelsőbb Bíróság elé, mert Perkovic és az államügyészség is fellebbezett az alsóbb fokon eljáró, Zágráb megyei bíróság január 8-i ítélete ellen. Perkovic ügyvédje nem igazán reménykedett a fellebbezés sikerében, még a Legfelsőbb Bíróság határozatának kihirdetése előtt közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz fog fellebbezni, és kérni fogja a kiadatás időleges felfüggesztését.

Perkovicot és egy másik volt jugoszláv titkosszolgálati vezetőt, Zdravko Mustacot azzal vádolják Berlinben, hogy közük volt egy emigráns horvát üzletember 1983-as németországi meggyilkolásához. Németország európai elfogatóparanccsal kérte a két férfi kiadását Zágrábtól.

Perkovic ügyvédje az ügy elévülésével próbált érvelni. A január 8-i bírósági döntés után meglepetésre a horvát ügyészség is a kiadatás megtagadását kérte. A másik gyanúsított, Zdravko Mustac kiadatását a Velika Gorica-i megyei bíróság viszont január 9-én éppen az ügy elévülésére hivatkozva elutasította. Mustac felettese volt Perkovicnak.

Josip Perkovic ügye az első komolyabb vitához vezetett az EU és Horvátország között azután, hogy Horvátország július 1-jén az EU 28. tagjává vált.

Rovatok