no

Index Vakbarát Hírportál

Maszkokkal védenék a sanghajiakat

2014. január 21., kedd 14:34

Ingyen osztanának védőmaszkokat a sanghajiaknak, hogy megvédjék őket az állandó szmogtól, írja a Telegraph. Csu Csün-po, a kínai kormány egyik legfőbb tanácsadó szervének helyi képviselője szerint ugyanis 2012 óta egyre nyilvánvalóbb Sanghaj légszennyezettségi problémája. Szerinte a kormánynak ki kellene választania és felvásárolnia a legmegfelelőbb maszktípusokat, vagy cégeket kellene megbíznia az ilyen maszkok gyártásával, hogy aztán osztogathassa védőfelszerelést.

Csu Csün-po szerint a helyi és az állami vezetés feladata megóvni a lakosságot, és erre már mutattak is hajlandóságot. Kína már tett lépéseket a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, idén például ötszáz erősen szennyező létesítmény bezárását tervezik Sanghajban, de az eredményekre még várni kell, mondta. 

Sanghajban azonban jelenleg több mint 23 millióan élnek, rövid idő alatt szinte lehetetlen lenne ennyi maszkot előállítani vagy beszerezni. A szakember szerint ezért a gyerekeknek, a szabadban dolgozóknak és a közlekedési rendőröknek előnyt kell élvezniük a kiosztásnál. A maszkokat az egészségügyi hálózaton keresztül juttatnák el a lakossághoz.

A védelemmel kapcsolatos bejelentés azután jött, hogy a sanghaji polgármester, Jang Hsziung éves jelentésében azt írta, Sanghajnak el kell szakadnia a fejlődés hagyományos ütemétől, majd kiállt a környezetvédelem, azon belül is a légkör védelme mellett. (Ehhez képest egy helyi lap kedden azt közölte: a gazdasági kibocsátás környezetvédelemre fordított hányada idén sem haladja meg a korábbi három százalékot.)

Sanghaj hagyományosan kevésbé szennyezett, mint Peking, de a maszkos helyiek látványa egyre gyakoribb ebben a városban is. Az eddigi legmagasabb szennyezettségi szintet decemberben mérték, akkor sárga riasztást adtak ki, a repülőgépjáratokat, sport- és egyéb szabadtéri eseményeket lefújták. A hasonló, jövőbeli időszakokra szóló vészhelyzeti forgatókönyvet múlt héten tette nyilvánossá a város vezetése. A következő sárga riasztásnál már leállítják a város autós forgalmát, és bezárják az iskolákat.

Habár múlt héten elterjedt a hír, a pekingi napfelkeltét és naplementét a szmog miatt ma már csak a tereken felállított hatalmas ledes kijelzőkön élvezhetik a kínaiak, az Urbanlegends azt írja, a sztori kamu, a képeken pedig csak egy utazási reklám látható. Azt azonban senki sem tagadja, hogy Kína két nagyvárosában egy-egy rosszabb napon alig néhány száz méterre lehet ellátni, a levegőben található finom porszemcsék aránya pedig ilyenkor meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által szabott 24 órás egészségügyi határérték hússzorosát.

Rovatok