Index Vakbarát Hírportál

A kétharmad megemeli az ellenzék pénzét

2014. január 22., szerda 21:26

Németországban a 80 százalékos kormánypárti többség azt szeretné, ha méltó ellenfele lenne az ellenzék, ezért a törvényhozás alsóházában emelni kívánják az ellenzéki képviselőcsoportok állami támogatását. A konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) képviselőcsoportja megállapodásának értelmében ellenzéki pótlék érezhetően növekszik, hogy javuljon az ellenzéki frakciók munkájának hatékonysága, írja az MTI.

A tervezett emelés pontos mértéke még nem ismert, a Baloldal és a Zöldek üdvözölték a javaslatot, de hangsúlyozták, hogy az anyagi támogatás növelésével nem elégednek meg, mert alkotmányos feladataik ellátáshoz elsősorban az ellenzéki jogokat kell szélesíteni.

A frakciók a 2013-as adatok szerint a működési költségeikre havonta 371 258 eurót kapnak, és képviselőnként további 7751 eurót. Az ellenzéki pótlék az így előálló összeg 10 százaléka. A tavaly őszi választások után megalakult 631 fős Bundestagban a CDU/CSU-nak és az SPD-nek együtt 504 képviselője, 79,8 százalékos többsége van.

Rovatok