Index Vakbarát Hírportál

35 év után elkapták a Nagymenők gengsztereit

2014. január 23., csütörtök 23:50 | tíz éve frissítve

Letartóztatott az FBI szerda éjjel öt öregembert, akik a gyanú szerint mind régóta keresett maffiózók. Benne lehettek a valaha volt legnagyobb amerikai rablásban, a New York-i JFK repülőtéren elkövetett 1978-as akcióban. Ez volt a Lufthansa-rablás, a tettesek ahhoz a Lucchese családhoz tartoztak, akikről Scorsese minden idők egyik legjobb maffiafilmjét, a magyarul Nagymenők címen ismert Goodfellast készítette.

Az FBI egyik történelmi kudarca, hogy az elhíresült Lufthansa-rablás tetteseit soha nem sikerült elkapniuk, ahogy az elrabolt 6 millió dollár sem lett meg. Hajnalban azonban New Yorkban letartóztattak egy 78 éves öregembert. Ő Vincent Asaro, a rendőrség szerint a Gambino maffiacsalád tagja. A szövetségi bíróságon bűnszervezetben elkövetett sorozatos bűncselekményekkel fogják megvádolni, köztük azzal, hogy részt vett a JFK-n elkövetett legendás rablásban. Ha minden úgy alakul, ahogy a szövetségiek remélik, Asaro lesz a Lufthansa-rablás első elítéltje.

A nagy Lufthansa-rablás

A bűncselekményt 1978 november 11. éjjelén követték el. Készpénzben több mint 5 millió dollárt, ékszerekben további közel egymilliót zsákmányoltak. Ez mai árfolyamon számolva meghaladja a 20 millió dollárt (úgy 4 milliárd forint), az akció nem véletlenül híresült el úgy, mint minden idők legnagyobb értékre elkövetett rablása Amerikában.

A nagy mennyiségű készpénzt havonta szállította a Lufthansa az NSZK-ba, hogy az ott szolgáló amerikai katonáknak és turistáknak legyen elég váltópénzük. A reptérről származó füles az ideiglenes pénzraktár védelméről, a csekély létszámú biztonsági személyzetről és a riasztórendszerről is szólt, mindenre kiterjedt. A belső, bizalmas infókat szolgáltató Louis Werner a reptéren dolgozott – megszolgált a részéért, még azt is megsúgta, hová érdemes parkolniuk az elkövetőknek. Az akciót hat maszkos fegyveres hajtotta végre: 64 percre volt szükségük, hogy az összes pénzeszsákot feldobálják egy Ford furgonra és elmeneküljenek a helyszínről.

A rendőrség hamarosan megtalálta a rabláshoz használt teherkocsit, és már három nap múlva tudta, hogy az akció a Robert's Lounge nevű helyhez kötődik. A bár az alvilágban csak Nyájas Jimmy néven ismert James Burke tulajdonában állt.

Ez volt a találkozóhelye az egyik akkoriban jelentős New York-i bandának, Paul Vario embereinek. Bár a hatóságok ezután 24 órában, folyamatosan figyeltették a társaságot, ezzel csak azt érték el, hogy az akciót valójában kitervelő Burke teljesen paranoiddá vált. A Lufthansa-rablás szellemi atyja végzett szinte mindenkivel, akitől tartania kellett volna. A rablás összes érintettjének felét személyesen ölte meg, annyi holttestet betonozott az éttermébe, hogy az vendéglátóipari egység helyett inkább már magántemetőként funkcionált.

Az elkövetők tehát idővel eltűntek vagy meghaltak, így hiába zajlott a tettesek után éveken keresztül, óriási apparátussal a nyomozás, nem lett kézzel fogható eredménye. Az egyetlen ember, akinek válaszolnia kellett a legendás ügyről a nyomozók kérdéseire, a reptéri beépített kulcsinformátor volt, de még ellene sem volt elegendő bizonyíték. Burke egy másik ügy miatt börtönbe került: egy drogdíler meggyilkolásáért töltötte életfogytig szóló büntetését, amíg 18 éve meg nem halt a rácsok mögött.

Legálbiznisz a maffiaélményekből

Ismerős történet? Valószínűleg nem véletlenül: Martin Scorsese Burke-ről mintázta Jimmy Conway karakterét az 1996-os Nagymenőkben (Goodfellas), minden idők egyik legjobb és legnépszerűbb hollywoodi maffiafilmjében. Robert De Niro pályafutásának egyik legjobb alakításával valójában a barátaira is egyre veszedelmesebb Burke-öt formálja meg, aki elől a főszereplő, az egyes szám első személyű hős, Henry Hill, aki már kisgyerekként eldönti, hogy az unalmas iskolába járás helyett inkább menő gengszter lesz, a film végén a tanúvédelmi programba menekül, hogy „élete végéig átlagpolgár” legyen.

Nagymenők - klasszikus jelenet

Hill is valóságos figura, sőt, még a neve is igazi. Valójában az egész film az ő sztorija alapján született. Idős korában ugyan nem sikerült teljesen átlagpolgárrá válnia, de némi drogkereskedelem mellett kiegészítő jövedelemre ekkor maffiatörténetei értékesítéséből tett szert, kalandos életéből és a maffiavilágról való intim beszámolóiból egy bűnügyi tudósító, Nicholas Pillegi írt könyvet Wiseguy címen.

A művet Scorsese olvasta és annyira páratlanul őszintének találta, hogy eldöntötte, korábbi terveivel szemben mégis csinál egy újabb, utolsó „bűnügyi” filmet. (Ezt azután még követte a szintén a klasszikus műfajba tartozó Kaszinó, majd A tégla is, utóbbiban már Leonardo DiCaprióval.) Felhívta Pillegit, lenne-e kedve forgatókönyvíróként közreműködni a megfilmesítésben, akinek annyira volt, hogy azt mondta, egész életében erre a telefonra várt, úgyhogy Hill szakértésével, De Niro, Joe Presci és Ray Liotta főszereplésével elkészült A Nagymenők.

Annak idején (1990-ben) ebben a filmben hangzott el legtöbbször a fuck szócska (átlag két említés minden percben), a mostani listavezető az ebben a tekintetben folyamatos fejlődést mutató Scorsese legújabb alkotása, A Wall street farkasa 3,18 fuck/perccel.

Hill a valóságban is Burke egyik közeli embere volt. Együtt csináltak meg egy korábbi rablást szintén a JFK-n: még '67-ben loptak az Air France egyik teherszállítmányából. A széf kulcsát őrző biztonsági embert leitatták, egy prostituálthoz vitték, és az akció közben észrevétlenül lemásolták a kulcsot. Sima ügy volt, 420 ezer dolláros haszonnal.

A 11 évvel későbbi, lufthansás történetben Hill személyesen ugyan nem volt benne, de érezte, hogy túl sokat tud az egészről ahhoz, hogy az egyre kezelhetetlenebbé váló Burke-től ő se legyen biztonságban. Hill mellől sorra hullottak el barátai és üzletfelei, nem csoda, hogy maga is szinte teljesen paranoiddá vált. Amikor egy kihallgatásán a nyomozók is lejátszottak neki egy hangfelvételt, amin a nagyfőnökök arról társalognak, hogy „Hillt meg kellene ütni”, elhatározta, hogy a túlélés érdekében a rendőrség informátora lesz.

Vallomásaival ötven embert juttatott a rácsok mögé, a tanúvédelmi programba bekerülve 1980-tól a családjával együtt új személyiséggel a világ végére, vagyis Nebraskába, majd Kentuckyba került. Idővel visszatért ahhoz, amihez valójában értett: többször került drogkereskedelem miatt börtönbe, idős éveiben egyébként leginkább metamfetaminnal és kokainnal foglalkozott.

Benne vannak a korban

Burke 18 éve halott, de a Lufthansa-rablás zsákmánya azóta sincs meg, a kevés túlélő bandatag pedig még szintén szabadlábon van, igaz, már eléggé benne vannak a korban. A szerdán elfogott 78 éves bácsi, Vincent Asaro a repülőtéri akció idején valószínűleg a maffia középvezetői közé tartozott, a JFK-n zajló illegális tevékenységekért volt afféle helyi maffia-felelős. A reptér az ott zajló óriási áruforgalom miatt egyébként is a New York-i maffiacsaládok kedvelt célpontja volt. Asaro a Gambino család tagja volt, de az elkövetők, bár maguk a Lucchese családhoz tartoztak, neki is fizettek, hiszen a JFK a Gambinoék területéhez tartozott.

Asaróval együtt most állítólag négy másik maffiatagot is őrizetbe vettek. A hírek szerint közöttük van Tomas „Tommy D” DiFiore is, a Bonanno família második embere, a család jelen pillanatban legmagasabb státuszú tagja az éppen szabadlábon lévők közül. Az ő dolga volt a bűnszervezet újraépítése azután a sokk után, hogy tíz évvel ezelőtt a nagyfőnök Joseph Massino bűnbánóként tanúskodott egy csomó másik maffiózó ellen.

A rendőrségi akció titkos előkészítése már hónapok óta tarthatott. Akkor vett igazán lendületet, amikor az FBI júniusban váratlanul úgy döntött, hogy bizonyítékokat keres James Burke (alias Robert De Niro) egykori otthonában. Jó füles után mentek: a házban és a ház körül emberi maradványokat találtak, vagyis Burke mégsem mindenkit az éttermébe temetett el. A DNS-teszt szerint a fellelt csontok valamikor az 1969-ben eltűnt Paul Katzhoz tartoztak: Burke és emberei lánccal fojtogatták, majd felgyújtották, miután úgy tartották, hogy ő is együttműködhetett a hatóságokkal.

A letartóztatások arra utalnak, hogy újabb bizonyítékokat is találtak. Kérdés, hogy van-e még valahol a 35 éve rabolt vagyonból, bár Scorsese moziját, és a szereplők életstílusát nézve erre nagyban nem érdemes fogadni, és talán nem is túl egészséges találgatni.

Rovatok