Index Vakbarát Hírportál

A falu vénei rendelték el a tömeges erőszakot

2014. január 23., csütörtök 20:59 | aznap frissítve

A vének tanácsa rendelte el, hogy a törzsükbe tartozó nőt tömeges megerőszakolással kell megbüntetni bűnéért, írta a BBC. Hétfői hír, hogy India keleti részén tömegesen erőszakoltak meg egy 20 éves lányt.Csütörtökön a rendőrség letartóztatott 13 férfit.

A vallomásokból kiderült, hogy a férfiak nem saját ötletből támadtak a lányra. A falu vénei utasították őket, mégpedig azért, mert a lány szerelmes lett egy férfiba, aki a szomszéd falu lakója volt.A Szantal törzsbe tartozó nőnek öt éve volt kapcsolata a szomszéd faluból származó férfival. A férfi hétfőn azért látogatta meg a nő családját, hogy feleségül kérje őt.

A falusiak azonban elkapták, és mindkettőjüket a vének tanácsa elé cipelték.A pár a tanácskozást összekötözött kézzel ülte végig. Az ítélet szerint bűnükért fejenként 25 ezer rúpiát, nagyjából 90 ezer forintnyi összeget kellett fizetniük a tanácsnak. A férfi képes volt előteremteni a pénzt, a nő családja azonban szegény volt, ezért a vének úgy döntöttek, hagyják, hogy a falu lakói megerőszakolják.

"A lány nem tudott fizetni, szóval akkor élvezzétek őt, jó szórakozást" - idézték a családtagok a vének elnökének szavait a rendőrségen. A vének tanácsának elnöke egyébként távoli rokona volt a lánynak.A nő jelenleg kórházban van.India elmaradott, mezőgazdasági területein még ma is működnek a tradicionális, nem hivatalos törvényszékek.

A vének tanácsa olyan tekintéllyel bír, hogy a család például csak két nappal később mert elmenni a rendőrségre.Indiában hatalmas felháborodást keltett az eset. A közvélemény amúgy is érzékeny az ilyen hírekre, miután 2012 decemberében nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor egy nőt megerőszakolt egy busz férfiközönsége. A sérülésekbe a nő később belehalt.

Rovatok